Kača se je zatekla v trafiko

Ptujski gasilci so kačo kobranko, ki se je zatekla v trafiko, spustili v reko Dravo.

Objavljeno
29. julij 2015 12.11
imo/KACA-KOBRANKA--NA PREZI
Mi. K., kronika
Mi. K., kronika
Ptuj − V prostore trafike na ptujskem Mestnem trgu se je včeraj malo po 17. uri zatekla za človeka nenevarna kača kobranka. »Prostovoljni gasilci iz Ptuja so kačo ujeli in jo po posvetu s strokovno službo spustili v reko Dravo,« so sporočili iz republiške uprave za zaščito in reševanje.

»Malokdo je seznanjen s tem, da so vse domorodne vrste kač v Sloveniji zavarovane in jih je zato prepovedano ubijati, loviti, zadrževati v ujetništvu, jih prodajati ali uničevati njihov življenjski prostor,« na svoji spletni strani pojasnjuje Herpetološko društvo - Societas herpetologica slovenica, ki ima tudi Kačofon.

Na kačofonu (040 322 449) vam bodo prostovoljci iz društva poskušali odgovoriti na vaša vprašanja in vam svetovati. »V nujnih primerih vas bomo obiskali na domu,« je še zapisano na spletni strani.

Če nas kača preseneti v hiši, ji omejimo premikanje po hiši in ji preprečimo, da bi se zavlekla na nedostopno mesto, priporočajo v društvu. Kačo pokrijemo z vedrom oziroma škatlo ter obtežimo ali pa jo preprosto dvignemo z daljšo palico in jo prenesemo v visoko vedro, »nato pokličemo Kačofon. Če tega zaradi velikega strahu ne zmorete, ne bežite stran in ne zatiskajte si oči, ampak obvezno spremljajte, kod se kača giblje,« še svetujejo.