Kakaduje tihotapil v plastenkah

Indonezijski policisti aretirali moškega, ki je poskušal pretihotapiti 22 ptičev.

Objavljeno
07. maj 2015 11.27
INDONESIA-ANIMALS/
I. R., kronika
I. R., kronika

Džakarta ã Indonezijski policisti so te dni rešili 22 velikih rumenočopastih kakadujev, ki so jih tihitapci poskušali pretihotapiti mimo carinikov tako, da so jih stlačili v 1,5-litrske plastenke.

Ptiče in moškega, ki jih je nameraval pretihotapiti, so policisti odkrili na potniški ladji v bližini mesta Surabaya. Policisti so kakaduje in še nekaj drugih papig rešili in jih predali v veterinarsko oskrbo.

Tihotapci uporabljajo plastenke za tihotapljenje živih živali, saj so preproste za transport, ptiči lahko dihajo, pri tem pa se ne morejo premikati. Indonezijska policija domneva, da so bile živali namenjene prodaji na črnem trgu v tamkajšnji provinci Surabaya. Za rumenočopastega kakaduja na črnem trgu lahko iztržijo do 650 angleških funtov, poročajo tuje agencije.

Organizacije za zaščito živali opozarjajo, da to vrsto kakadujev lovijo, da bi jih prodajali za življenje v kletki. Na svobodi jih živi vse manj, saj se razmnožujejo zelo počasi, tako da je ta vrsta že ogrožena.

Vsako leto v Indoneziji z namenom prodaje na črnem trgu ujamejo več kot 10.000 različnih vrst papagajev, na vsakih tisoč jih med transportom pogine okrog 400 zaradi slabih pogojev in krutosti.