Kako ravnati v primeru nesreče ali okvare na avtocesti

Včeraj je bil črn dan na slovenskih cestah. Ali veste, kako ravnati v primeru okvare ali kam se postaviti v primeru nesreče?

Objavljeno
11. junij 2014 18.23
Avtocesta / obvoznica
Je. G., Delo.si
Je. G., Delo.si
Ljubljana - Zaradi prometnih nesreč v zadnjih dnevih objavljamo navodila Javne agencije RS za varnost prometa (AVP), ki ponazarjajo pravilno razvrščanje v primeru izrednih dogodkov. AVP je o tem pred leti že posnela dva videa.

Na avtocesti je potrebna še posebna pozornost in previdnost zaradi vaše varnosti in varnosti potnikov, saj so hitrosti precej višje kot na ostalih cestah in zato so lahko tudi posledice morebitnih prometnih nesreč veliko hujše, so zapisali v AVP. Tudi problematika prometne varnosti na odstavnem pasu avtoceste se kaže v letni statistiki tragičnih prometnih nesreč s poškodbami ali celo smrtnim izidom. Žrtve pa so tako vozniki kot tudi vzdrževalci avtocest. Kar 50 odstotkov naletov na odstavnih pasovih povzročijo vozniki tovornih vozil.

Vožnja in prehitevanje po odstavnem pasu avtoceste sta prepovedana, upoštevati pa je treba naslednje varnostne korake v primeru, če se vam na avtocesti pokvari avtomobil.

Kako je treba ravnati na odstavnem pasu:

VKLOPITI VARNOSTNE UTRIPALKE!

Ko se nam vozilo pokvari na avtocesti, moramo najprej vklopiti vse štiri smernike, pritisniti pedal za sklopko in umirjeno zapeljati na rob vozišča ali odstavni pas, kjer se ustavimo. Nikar ne znižujmo hitrosti na voznem pasu. Utripalke naj bodo ves čas vključene!

UPORABITI ODSEVNI TELEOVNIK OB IZSTOPU IZ VOZILA IN SE UMAKNITI ZA OGRAJO!

Ko izstopimo iz avtomobila, si morajo vsi potniki v vozilu nujno nadeti odsevni telovnik, sicer so slabše vidni in obstaja nevarnost, da bo v njih trčilo vozilo. Ko se vozilo zaustavi, ga moramo čim prej zapustiti in se umakniti za ograjo. Morebitni sopotniki izstopijo pri svojih desnih vratih (če vozilo stoji na odstavnem pasu) ter se umaknejo onkraj zaščitne ograje. Pazite, če je za ograjo prepad oz. strmo pobočje!

POSTAVITI VARNOSTNI TRIKOTNIK NA RAZDALJI OD 80 DO 100 METROV OD VOZILA!

Ko so vsi sopotniki varno za zaščitno ograjo, namestimo varnostni trikotnik. Ko hodite do mesta, kjer boste postavili trikotnik, morate ostati za varnostno ograjo in ne smete hoditi po odstavnem pasu!

UPORABITI KLICNI STEBRIČEK SOS TER POKLICATI PRISTOJNE SLUŽBE!

S telefonskega stebrička SOS ob avtocesti (med seboj so razmaknjeni praviloma do dva kilometra) sporočite, kaj se je zgodilo. Lahko uporabite tudi mobilni telefon in pokličete na Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na številko 1970 ali obvestite operativno-komunikacijski center na številko 112.