Kakšna je omejitev hitrosti na avtocestah v Španiji, Nemčiji ...

Z novo aplikacijo evropske komisije je s pametnimi telefoni omogočen dostop do podatkov, ki jih potrebujemo na poti v tujini.

Objavljeno
18. julij 2014 13.13
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Vsi tisti, ki se odpravljate na dopust in vas zanimajo informacije o tem, kakšna je omejitev hitrosti na španskih avtocestah, ali moram pri kolesarjenju na Švedskem nositi zaščitno čelado in kakšno varnostno opremo moram imeti v avtomobilu na Slovaškem, lahko vse te odgovore zdaj poiščete z novo aplikacijo za pametne telefone.

»Od zdaj turistom ne bo več treba porabiti veliko časa za iskanje prometnih informacij. Z novo aplikacijo evropske komisije za pametne telefone Gremo v tujino (GoingAbroad) jih bodo lahko imeli vedno pri roki,« so sporočili z evropske komisije.

Aplikacijo so razvili za iphone in ipad ter za telefone z operacijskim sistemom google android in microsoft windows in je na voljo v 22 jezikih. Aplikacija poleg vseh pomembnih informacij o varnosti v cestnem prometu za vse države EU vsebuje tudi kviz o varnosti v cestnem prometu in igrico spomina za razvedrilo potnikov med dolgimi vožnjami z avtomobilom. Te so namenjene res le potnikom, saj vozniki aplikacije nikoli ne smejo uporabljati med vožnjo. »Informacije lahko poiščejo med postanki za počitek ali pa to prepustijo svojim sopotnikom,« pravijo na Komisiji.

Zmanjšanje števila smrtnih žrtev

»Evropske ceste so najbolj polne v času poletnih počitnic. Preprosto se je odpraviti z avtom v tujino, vendar se ljudje pogosto ne zavedajo, da se pravila in prometna signalizacija v EU razlikujejo. Aplikacija je udoben in do uporabnika prijazen vir informacij, ki zmanjšuje to tveganje,« je povedal podpredsednik komisije in komisar za promet Siim Kallas.

Aplikacija zajema informacije o temah, ki so najpogostejši vzrok nesreč, skupaj z omejitvami hitrosti, vožnjo pod vplivom alkohola, semaforji in uporabo mobilnih telefonov. Uporabnike prav tako obvešča o obvezni uporabi varnostnega pasu v avtomobilu in zaščitni čeladi pri vožnji s kolesom in motornim kolesom.

Zadnja leta je bil pri prizadevanjih na področju varnosti v cestnem prometu EU dosežen velik napredek. Med letoma 2001 in 2010 se je število smrtnih žrtev na cestah v EU zmanjšalo za skupaj 43 odstotkov, med letoma 2010 in 2013 pa še za dodatnih 17 odstotkov, še pravijo na komisiji. Strateški cilj je število smrtnih žrtev na cestah med letoma 2010 in 2020 zmanjšati za polovico, hkrati pa usmeriti prizadevanja EU v zmanjšanje števila resnih poškodb v cestnem prometu. »Nova aplikacija z informacijami o varnosti v cestnem prometu je le en prispevek med številnimi pobudami na področju varnosti v cestnem prometu na ravni EU,« so sporočili.