Kakšna težka beseda že pade, agresija redka

Cestninski nadzorniki vsako leto ujamejo kakšnih 50.000 voznikov brez nalepke.

Objavljeno
21. julij 2016 19.02
lvi_vinjeta
Mitja Felc
Mitja Felc

Ljubljana – Kakšnih 50.000 voznikov na leto se gotovo ne razveseli srečanja s cestninskimi nadzorniki, saj jih čaka globa zaradi neuporabe vinjete, za nadaljnjo vožnjo po slovenski avtocesti pa morajo vozilo opremiti še s predpisano nalepko za vetrobransko steklo. Če večina sankcijo sprejme mirno, pa se najde tudi kdo, ki mu zavre kri.

V osmih letih se je na limanice cestninskih nadzornikov ujelo že skoraj 400.000 voznikov, ki niso imeli vinjete. Predpisana najnižja kazen je 300 evrov, a ker so kršitelji večinoma tujci, jo odnesejo s »polovičko«, saj morajo globo poravnati takoj. Znesek ne gre družbi za upravljanje avtocest, ampak se zlije v državni proračun. Če upoštevamo dejstvo, da so skoraj vsi izkoristil »polovičko«, torej 150 evrov, to v osmih letih znese kakšnih 60 milijonov evrov, kar je polovica investicijske vrednosti projekta desetkilometrskega odseka gorenjske avtoceste med Vrbo in Peračico, to je na relaciji Lesce–Radovljica–Brezje, ki jo je Dars predal prometu kmalu po uvedbi vinjet, konec poletja 2008.

A čeprav Darsovcem kazni od neposlušnih voznikov neposredno ne prinesejo ničesar, pa se v njihovo malho zlije vsaj denar od obveznega nakup vinjet, saj sicer vozila lahko izločijo iz prometa.

Cestninski nadzorniki so v osmih letih največ plačilnih nalogov, nekaj več kot 121.000, izdali na primorskem avtocestnem kraku (skupaj z odcepoma avtoceste proti Fernetičem in hitre ceste do Škofij ter odcepom hitre ceste skozi Vipavsko dolino). Na drugem mestu je z nekaj več kot 118.000 plačilnimi nalogi štajerski krak (skupaj s pomursko avtocesto in odsekom podravske avtoceste med Mariborom in Draženci/Ptujem).

Na Darsu pravijo, da se večina kršiteljev sprijazni z ugotovitvijo cestninskih nadzornikov, čeprav ljudem izgovorov in domišljije ne zmanjka. Nadzorniki morajo požreti tudi kakšno sočno besedo, na srečo pa so zelo redki primeri, ko morajo na pomoč poklicati može v modrem. Pred leti so, denimo, na Obrežju obravnavali primer, ko je 43-letnega Makedonca, voznika razkošnega audija Q7, globa tako razburila, da je najprej uslužbencu namenil nekaj neprimernih besed, nato pa ga udaril v obraz.

Največ plačilnih nalogov so cestninski nadzorniki (v osmih letih) izdali na primorskem avtocestnem kraku.

Grozil s samovžigom

Pestro je bilo tudi na primorski avtocesti, na odcepu med Sežano in Fernetiči, ko je moški med postopkom grozil najprej s samovžigom, nato pa zagrozil tudi cestninskima nadzornikoma, da bosta skupaj z njim zagorela tudi ona. Na srečo je – vede ali nevede – za to nevarno in nerazumno dejanje imel v roki ročko z gorivom, ki ne eksplodira in je tudi težko vnetljivo. Cestninska nadzornika sta poklicala policiste in zadeva se je na koncu rešila brez hujših posledic, si je pa moški s tem dejanjem poleg vinjetne globe nakopal še dodatne težave.

Niso pa vzkipljivi in agresivni le moški. Neka nemška državljanka se je tako razjezila zaradi izdanega plačilnega naloga, da je praktično izgubila razsodnost, saj je postala tako agresivna, da so jo morali cestninski nadzorniki in policisti vkleniti.

Uprizoril pretep in poskušal pobegniti

Eden voznikov, ki so ga na avtocesti zaustavili nadzorniki in ugotovili, da nima vinjete, se je poskušal plačilnemu nalogu izogniti z gledališko uprizoritvijo, ki pa mu ni uspela. Uprizoril je napad cestninskega nadzornika in se vrgel na robnik, pri tem pa se poškodoval. A je kmalu poleg padca na robnik doživel še padec na realna tla. Seznanili so ga namreč, da so njegov zaigrani napad z ne preveč sposobnimi igralskimi prijemi posneli. Ko je to spoznal, je zbežal. A niti pri tem ni bil uspešen.

Ko so cestninski nadzorniki nekega poletnega avgusta opravljali nadzor nad uporabo vinjet na dolenjski avtocesti, so naleteli na državljana Italije, ki je poskusil srečo in se je po avtocesti peljal brez vinjete. Ko je nadzornik italijanskemu vozniku pisal plačilni nalog, je njegova sopotnica iz službenega vozila nadzornika ukradla fotoaparat. Nadzornik je krajo opazil, ko sta se oba že odpeljala, vendar je hitro obvestil policijo, ki je avtomobil z Italijanoma izsledila in zaustavila na cestninski postaji Dob. Našli in zasegli so tudi fotoaparat. Osumljenko pa ovadili zaradi kaznivega dejanja tatvine.