Kakšno tableto je v zaporu tudi prodal

Ker se je počutil bolje, je prenehal z jemanjem tablet
Objavljeno
08. september 2017 15.40
Simona Fajfar
Simona Fajfar
Ljubljana – Na ponovnem sojenju Janezu Žurgi, ki je decembra 2014 na Rakeku umoril očima Dušana Stražiščarja, bodo kmalu obravnavali zelo različna izvedenska mnenja o njegovem psihičnem stanju. Sodni senat pa se je seznanil z mnenji zdravnikov in psihiatrov iz ustanov, kjer je bil 25-letnik v zadnjem dobrem letu dni.

Pred soočenjem zelo različnih izvedenskih mnenj o (ne)prištevnosti Janeza Žurge je sodni senat pregledal skopa sporočila zdravnikov in psihiatrov iz pripora, zapora in enote za forenzično psihiatrijo UKC Maribor. Ti poročajo o težavah, ki jih je imel Žurga pri spanju, s tem povezano dnevno utrujenostjo, razpoloženjskimi težavami, pa tudi o tem, da ga mori dejanje, ki ga je storil.

Med prestajanjem kazni na Dobu je po lastni presoji prenehal z jemanjem štirih predpisanih tablet, ker, je Janez Žurga odgovoril sodnici Vesni Podjed, »se je počutil bolje«. Na vprašanje, kam je dal tablete, pa je odgovoril: »Nekaj sem jih vrgel stran, kakšno pa prodal.«

Razložil pa je tudi nadaljevanje poročila, češ, da je »konzumiral psihoaktivne substance«, kar drži, je povedal Žurga, saj je od zapornikov dobil prepovedano drogo afgano. Ker se mu je psihično stanje na Dobu poslabšalo, so ga prestavili na mariborski forenzični oddelek.

Sodni senat pa je pregledal tudi dokumentacijo o dogajanju 17. decembra 2015 v stanovanjski hiši na Rakeku, kjer je Janez Žurga med 6.00 in 7.30 uro napadel očima. »Napad je trajal nekaj časa, verjetno pa je bil zaključen z zadušitvijo,« je zapisal izvedenec, ki je pregledal pokojnega. Dušan Stražiščar je imel številne poškodbe, ki jih je storilec naredil s topim predmetom, 15-krat pa ga je zabodel z nožem, večinoma v predel glave in hrbta, vendar te rane niso bile usodne. Umrl je zaradi zadušitve z blazino.

Koliko časa je trajalo prerivanje, izvedenci niso mogli povedati natančno, vendar so po razmetanosti in uničenosti sobe, v kateri so našli Dušana Stražiščarja, sklepali, da je napad trajal 15 minut. Stražiščar med napadom ni izgubil zavesti, ampak se je napadu upiral. Da ga je napadel Janez Žurga pa so kazale tudi manjše poškodbe, ki jih je dobil obtoženi med prerivanjem in ki kažejo, da niso posledica obrambe pred nožem.

Potem, ko je zadušil očima, je Janez Žurga na stopnišču hiše pustil sporočilo: »Pokliči policijo, ne v sobo, Dušan mrtev, pravice na sodišču, resno, srečno, oprostite.« S pokojnikovim avtomobilom se je odpeljal proti Obali, potem pa na avtocestnem parkirišču pri Kozini ukradel registrske tablice in jih namestil na očimov avtomobil. Pot je nadaljeval v Ankaran, kjer je poklical na številko 113 in povedal, da je umoril očima in naj ga pridejo aretirat.

Sodbo v imenu ljudstva je slišal v začetku letošnjega leta, ko so ga zaradi uboja očima obsodili na 14 let zapora, dodali pa so še leto dni zaradi odvzema motornega vozila in tatvine registrske tablice. Toda višje sodišče je to odločitev razveljavilo zaradi zelo različnih izvedenskih mnenj oziroma zato, ker je bil obtoženi po mnenju izvedencev enkrat bistveno zmanjšano prišteven, spet drugič neprišteven in prišteven.