Kangler dobil vabilo, soobdolžena direktorica ne

Brez Tanje Vindiš Furman okrajna sodnica ni želela opraviti obravnave

Objavljeno
02. oktober 2015 16.56
BAH Astrid prihaja na sodišče, 1.10.2015, Maribor [Astrid Bah, sojenje, sodišča]
Robert Galun
Robert Galun
Maribor – Zapletom na sojenju Francu Kanglerju in Tanji Vindiš Furman zaradi sporne zaposlitve strankarske kolegice Astrid Bah ni videti konca. Težave z zdravjem in vročanjem vabil Kanglerju so resda izzvenele, a sojenje se kljub temu ni premaknilo z mrtve točke. Tokrat vabila ni dobila soobdolžena.

Kje se je zalomilo, da Vindiš Furmanova ni prejela vabila, okrajna sodnica Alenka Golčer ni sporočila. Ko je opazila, da je v dvorani ni, je zgolj mirno pobrskala po dokumentaciji, ugotovila, da obdolžena vabila še ni sprejela ter narok preložila na 13. oktober. Kangler, njegov zagovornik Marko Bošnjak, zagovornik Vindiš Furmanove Rok Gerlovič ter tri priče, med njimi Astrid Bah, so na sodišče prišli zaman.

Da se že tako razvlečen sodni proces ne bi še bolj zavlekel, je sodnica Golčerjeva trem pričam zabičala, naj se 13. oktobra pojavijo v sodni dvorani, sicer bo zoper njih odredila prisilni privod. Izkoristila je tudi navzočnost Kanglerja in mu prek strojepiske vročila »modro kuverto«.

Z vročanjem vabil Kanglerju za sodno obravnavo so namreč doslej že bile težave. Denimo, avgusta letos, takoj po sodnih počitnicah. V dvorani se ni pojavil, čeprav je vedel, da bi se moral oglasiti, vendar se je držal pravil. Ker ni dobil vabila, pač ni prišel. »Seznanjen sem, da ni prejel vabila,« je takrat sodnici dejal odvetnik Bošnjak, ki za medije glede zapleta ni bil preveč zgovoren.

Tudi z vabljenjem bržkone ključne priče Astrid Bah so bile težave. Sodnici jo je uspelo v sodno dvorano spraviti šele v tretjem poskusu, pred tem je imela enkrat težave z zdravjem, drugič pa je bila na že vnaprej načrtovanem dopustu.

Kaj ima glede svoje zaposlitve na Javnem medobčinskem stanovanjskem skladu Maribor (JMSSM) povedati Bahova, bo znano sredi oktobra. Višja državna tožilka Januša Kušar Rotman bivšemu županu Kanglerju in direktorici JMSSM Vindiš Furmanovi očita, da sta ji uredila službo, pri čemer je njemu naprtila sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, njej pa zlorabo položaja ali pravic.

Za tožilstvo je sporno, ker je JMSSM razpis za prosto delovno mesto objavil tako rekoč na dan, ko je Bahova diplomirala, pa še to zgolj v prostorih zavoda za zaposlovanje. Prijavo sta oddali dve kandidatki, pogoje je izpolnjevala le Bahova. Poleg tega je iz prestreženih telefonskih pogovorov med Kanglerjem in Bahovo menda razvidno, da sta se pogovarjala o službi na JMSSM in o plačilu šolnine (4642 evrov) za pridobitev sedme stopnje izobrazbe.

Bahova je sprva opravljala pripravništvo, ki naj bi trajalo osem mesecev, a so ji ga skrajšali za tretjino, saj je bila že prej zrela za samostojno delo. Kot je povedala priča Barbara Jecelj, vodja pravne službe JMSSM, so pri Bahovi pozneje sicer ugotovili formalno pomanjkanje izkušenj, a je predložila študentske napotnice in zadostila pogojem. Nabrala jih je z delom za Slovensko ljudsko stranko, Mestno občino Maribor in cerkveni holding Zvon 1.

Bahova je sicer v času županovanja Franca Kanglerja uprizorila eskpresni vzpon v sam vrh lokalne politike. Leta 2011 je s 24 leti postal podžupanja, pristojna za področje mladih, istega leta je tudi (neuspešno) kandidirala za poslanko na listi SLS.