Kangler o preiskavi: Gre za neumnosti in velike laži

Iz policijskega pridržanja je že bila izpuščena osmerica, okrog desetih zvečer tudi Kangler.

Objavljeno
04. maj 2011 09.59
Posodobljeno
04. maj 2011 10.07
R. G., Maribor, J. S. S., A. V. B., Delo.si
R. G., Maribor, J. S. S., A. V. B., Delo.si
Ljubljana - Kriminalistična policija je danes v predkazenskem postopku na območju Policijske uprave Maribor izvajala obsežne aktivnosti na področju preiskovanja gospodarske kriminalitete in korupcije.

Kriminalisti so zaključili hišno preiskavo na naslovu župana Franca Kanglerja v Dupleku. Kanglerjev odvetnik Luka Zajc je potrdil, da so policisti iskali dokaze za očitana dejanja izpred treh let, zlasti v zvezi s projekti lutkovnega gledališča, nove Pohorske vzpenjače, zavetišča za male živali in pravoslavne cerkve v Mariboru, poroča STA.

Kangler: Čas bo pokazal svoje

Kangler je ob prihodu na sedež mestne občine v družbi kriminalistov dejal, da gre za neumnosti in velike laži. »Mislim, da bo čas pokazal svoje. Gre za neke stare zadeve v zvezi z gondolo, zavetiščem za živali, pravoslavno cerkev in lutkovno gledališče,« je dejal Kangler in ob tem le še dodal, da je bil pri tem omenjan tudi nekdanji minister za lokalno samoupravo Ivan Žagar.

»Vse to so projekti, na katere je župan ponosen in se sprašuje, zakaj je policijska akcija stekla ravno zdaj. Na podlagi odredbe za hišno preiskavo lahko zagotovim, da se vsa očitana dejanja nanašajo na očitke iz leta 2008 in začetek leta 2009. Iz odredbe je razvidno, da so izvajali prisluhe v letu 2009, potem pa čakali dve leti, zato je župan upravičeno šokiran,« je dejal Kanglerjev odvetnik Zajc.

Kot je še povedal, gre za sume zlorab položaja v zvezi z omenjenimi posli, za katere pa je Kangler zagotovil, da so bili koristni za mestno občino in z njimi ni storil nič nezakonitega. Kanglerja najverjetneje čaka še preiskava v prostorih njegove zapečatene pisarne na mestni občini.

Željko Vogrin, načelnik Upravne enote Maribor je potrdil, da so se na oddelku za okolje in prostor oglasili kriminalisti in zasegli določene spise za izdajo gradbenih dovoljenj.

Kriminalisti pa so se oglasili tudi na Mestni občini Maribor v pisarni direktorice mestne uprave Milice Simonič Steiner.

Kdo je še med osumljenimi?

Kriminalistična policija je osmim osumljenim osebam zaradi razlogov zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih odvzela prostost in jih začasno pridržala. Po neuradnih podatkih časnika Večer so med osumljenimi tudi vodja oddelka za okolje in prostor upravne enote Maribor Vinko Merc, direktor gradbenega podjetja Konstruktor Marjan Pinter ter lastnik in direktor gradbenega podjetja MTB Blaž Mlinarič in Viktor Lednik.

Sin Marjana Pinterja, Primož Pinter, sicer vodja prodaje v Konstruktorju, pridržanja ni želel nič komentirati oz. ni želel dati izjave.

Kot so še sporočili z generalne policijske postaje se obsežna kriminalistična preiskava izvaja v smeri utemeljitve sumov storitve več kaznivih dejanj:

     • jemanja in dajanja podkupnine
     • sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje
     • dajanja daril za nezakonito posredovanje
     • zlorabe uradnega položaja ali pravic
     • oškodovanja upnikov in zlorabe položaja ali pravic

V zaključni akciji, ki je potekala na območju Policijske uprave Maribor, je sodelovalo več kot sto kriminalistov in policistov z območja celotne Slovenije, policija je pri tem izvajala hišne preiskave v 25 objektih in 14 vozilih, prav tako se je sočasno, na podlagi odredbe pristojnega sodišča v Mariboru, na 20 lokacijah zasegli poslovno in uradno dokumentacijo.

Hišne preiskave in zasegi dokumentacije so opravili pri različnih fizičnih osebah, gospodarskih družbah, v prostorih državnih organov, organov lokalne skupnosti, društvih in gospodarskih družbah javnega prava, kjer so iskali materialni dokazi, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Operativne aktivnosti kriminalistične policije na terenu so potekale ves dan, v naslednjih dneh pa se bo nadaljeval popis in pregled zasežene poslovne in uradne dokumentacije, računalniške opreme ter drugih predmetov in podatkov, ki so bili zaseženi pri izvajanju hišnih preiskav oziroma zbiranju obvestil v predkazenskem postopku. Policija je v predkazenskem postopku izvedla vse potrebne postopke v skladu s svojimi zakonskimi pooblastili, ki jih ima za preiskovanje gospodarske kriminalitete in korupcije, so še sporočili z generalne policijske postaje.

Zgodovina vloženih tožb proti Kanglerju


V zadnjem času pa sta bili zoper Kanglerja vloženi vsaj dve kazenski ovadbi. Mariborski župan se je tako znašel med petimi osumljenimi zaradi suma zlorabe položaja in nevestnega dela v službi v primeru menjave zemljišč za gradnjo toplarne, so zapisal na STA.

Mestna občina Maribor je namreč oktobra 2008 v soglasju z mestnim svetom zemljišča na Taboru s podjetjema MTB in Mik zamenjala za zemljišča pod Pohorjem oziroma ob nakupovalnem središču Europark, s tem pa naj bi bila občina oškodovana za približno šest milijonov evrov.

Že novembra lani pa je bil Kangler skupaj s še trojico ovaden tudi zaradi suma kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja ali zlorabe uradnih pravic pri gradnji Doma pod gorco.