Kanglerjeva podžupanja izkušnje nabirala s študentskim delom

Astrid Bah naj bi službo na stanovanjskem skladu servirali na pladnju.

Objavljeno
23. junij 2015 19.34
TANJA VINDIŠ FURMAN
Robert Galun, Maribor
Robert Galun, Maribor
Maribor – Pri razčiščevanju okoliščin za tožilstvo sporne zaposlitve nekdanje Kanglerjeve podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu se je tehtnica nekoliko nagnila na stran obdolžencev. Šefinja pravne službe sklada namreč v postopku ni zaznala kršitev, Bahova je za pripravništvo izpolnjevala vse pogoje.

Pravnica Barbara Jecelj je povedala, da so Bahovo sprva kot pripravnico zaposlili za osem mesecev, zatem pa so ji na predlog njene mentorice to dobo skrajšali za tretjino, saj je že bila zrela za samostojno delo. Rok za prijavo na to delovno mesto je bil po besedah Jecljeve pet dni, prijavili pa sta se le dve kandidatki. Ker druga ni izpolnjevala pogojev, so zaposlili Bahovo.

Zaradi te zaposlitve sta se na zatožni klopi znašla nekdanja strankarska kolega Bahove, nekdanji župan Maribora Franc Kangler in direktorica Javnega medobčinskega stanovanjskega sklada Maribor (JMSSM) Tanja Vindiš Furman. Nanjo je po mnenju tožilstva vplival prav Kangler.

Jecljeva je pojasnila, da so kasneje pri Bahovi resda ugotovili formalno pomanjkanje izkušenj, a je predložila študentske napotnice in s tem zadostila pogojem. Delala je za Slovensko ljudsko stranko (na njeni listi je leta 2011 kandidirala za poslanko, op. p.), Mestno občino Maribor in cerkveni holding Zvon 1, je dejala pravnica JMSSM.

Sama ni preverjala, ali vrsta in obseg dela prek študentskih napotnic zadoščata za pridobitev izkušenj, na podlagi katerih so Bahovi pripravništvo skrajšali in ga spremenili v običajno delovno razmerje. Predvideva, da je to storila direktorica Vindiš Furmanova.

Za Jecljevo skrajšanje pripravništva ni sporno, saj to dopuščata interni akt in državni pravilnik. Zadnji po njenih besedah določa, da je to mogoče, če mentor oceni, da pripravnik delo opravlja zelo dobro in je usposobljen za samostojne naloge.

Jecljeva je pojasnila, da je bila Bahova zaposlena po povsem standardnem postopku, ki se v ničemer ni razlikoval od drugih postopkov: »Tudi zdaj poteka vse enako.«

»Vam je kdor koli naročil, da na tem delovnem mestu zaposlite Astrid Bah?« je zanimalo Kanglerjevega zagovornika Marka Bošnjaka. »Ne,« je bila kratka pravnica. »Tudi ni bilo potrebe, saj je edina izpolnjevala pogoje.« Po njenih besedah Bahova prav tako ni bila edina, ki ji je JMSSM plačal izobraževanje. Šolanje je stalo 4642 evrov.

Na vprašanje višje državne tožilke Januše Kušar Rotman, ali je bila zapolnitev delovnega mesta, ki ga je zasedla Bahova, predvidena v letnem načrtu, je Jecljeva odgovorila, da ne. To pa zato, ker so načrt pripravili novembra 2008, delovno mesto pa se je izpraznilo šele konec tega leta.

Bahova, ki je leta 2011, stara le 24 let, postala podžupanja, pristojna za področje mladih, bo menda svojo plat zgodbe pojasnila prihodnji teden, posnetkom prestreženih telefonskih pogovorov pa tokrat ni bilo mogoče prisluhniti. Zaradi varovanja Kanglerjeve zasebnosti je sodišče ta del obravnave zaprlo za javnost.