Karner: ZDA so pritiskale na slovenske tožilce

Trdi, da je slovensko tožilstvo od ZDA »dobilo dovoljenje, da vodijo preiskavo naprej«. Zdaj ga v Sloveniji preiskujejo zaradi pranja denarja in davčne utaje.

Objavljeno
22. junij 2013 00.28
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Mihael Karner, ki ga ZDA obtožujejo prodaje nedovoljenih substanc, je med priporom v Avstriji s samoovadbo v Sloveniji želel doseči izročitev Sloveniji, vendar se to ni zgodilo, ker v Sloveniji ni bilo za to interesa. Zato Karner meni, da so bili takrat slovenski tožilci preveč pod ameriškim vplivom, da bi si to upali storiti.

Kot je med drugim povedal v pogovoru za 24ur.com, so se zdaj stvari obrnile, saj je slovensko tožilstvo od ZDA »nekako dobilo dovoljenje, da naj vodijo preiskavo naprej«. Tako ga zdaj v Sloveniji med drugim preiskujejo zaradi pranja denarja in davčne utaje, je dejal.

Glede postopka v ZDA, kjer mu grozi do 36-letna zaporna kazen in kjer ima že pripravljeno odvetniško ekipo, pa je pojasnil, da najprej čaka na odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. »Tega se Američani bojijo, ker kazen ni sorazmerna. Mi imamo za Strasbourg zelo dobre argumente. Mislim, da želijo z medijskim pompom vplivati na odločitev Strasbourga. Počakajmo in bomo potem videli,« pravi.

Na vprašanje, kako mu je pri tem pomagal, zdaj pokojni sorodnik, publicist in poslovnež Danilo Slivnik, je povedal, da so se vsi sorodniki trudili, da bi njemu in njegovi družini pomagali po najboljših močeh. »On je šel po svoji poti. Lobiral je pri vseh politikih. Prednost je dajal temu, da bi naju rešil, če bi bilo to le mogoče.«

»Nekako je od ovaduhov izvedel, da na ameriški ambasadi sestavljajo desno vlado. Seveda ta desna vlada za nas ni bila nekako dobra, ker je veliko bolj naklonjena Američanom kot pa leva. Potem je ta podatek izdal levici, ki je po zmagi na volitvah še slavila. Sledil je tisti govor predsednika Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janeza Stanovnika in ves cirkus, ko so se vsi nekako pritoževali nad Američani. To je zato, ker so sestavljali desno vlado na ameriški ambasadi,« pove Karner. Dodaja, da to tudi kaže na to, kako velik vpliv imajo ZDA v Sloveniji.

Ameriški okrožni tožilec Andrew Lelling je medtem za današnjo oddajo 24 ur na POP TV dejal, da Karner ne sodi med najbolj nevarne ljudi na svetu, je pa po njegovem mnenju zelo uspešen tihotapec drog. »Tako uspešen, da je pridobil našo pozornost, ker se toliko njegovih izdelkov proda v ZDA,« je pojasnil. Hkrati je zanikal Karnerjevo tezo, da ga v ZDA iščejo zaradi prodaje cenejših generikov, kar ogroža ameriška farmacevtska podjetja. Zatrdil je tudi, da v Karnerjevem primeru niso bili povezani z nobenim farmacevtskim podjetjem.

»Preiskavo smo začeli, ker prodaja substance, torej anabolične steroide, ki se jih v ZDA nikakor ne bi smelo dobiti,« dodaja. O Karnerjevi tezi, da ob pravilnem upoštevanju navodil njegovi proizvodi ne morejo škoditi, pa je povedal, da v ZDA prodajo teh proizvodov določa več zakonov, ki pa jih Karner krši. Lelling priznava, da v številnih državah substance, ki jih prodaja Karner, niso prepovedane, vendar pa so prepovedane v ZDA, Karner pa jih kljub temu prodaja.

Tožilstvo je prepričano, da bo Karner nekoč priveden pred ameriško sodišče. »Nikamor ne gremo. Za takšne primere imamo več orodij. Lokalne oblasti v srednji in vzhodni Evropi so nam zelo pomagale. To ste videli tudi javno. Smo potrpežljivi in prepričan sem, da se bo Karner nekoč pojavil pred ameriškim sodiščem,« še pove tožilec. Pojasnil je še, da je bil prav zaradi primera Karner večkrat na obisku v Sloveniji.

Karnerja in njegovo ženo so avstrijski organi pregona na zahtevo Američanov decembra 2010 aretirali, ZDA pa so zahtevale njuno izročitev, a sta bila po zavrnitvi izročitve s strani avstrijskega ustavnega sodišča aprila 2012 izpuščena po plačilu varščine. Od takrat sta v Sloveniji oz. kot je dejal Karner, tudi v državah, ki nimajo z ZDA sporazuma o izročanju osumljencev.