NPU ovadil Bratuškovo, ki meni, da je to norost

Politiki v postopkih: Policija vložila kazensko ovadbo zaradi samoimenovanja.

Objavljeno
16. julij 2015 10.43
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Zoran Potič, notranja politika, Jure Predanič, kronika
Zoran Potič, notranja politika, Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Tudi za Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je bilo samoimenovanje nekdanje premierke Alenke Bratušek, ki si je želela postati evropska komisarka, sporno. Nekdanja predsednica vlade odgovarja, da ravnanje policije v njenem primeru spominja na cirkus.

Za povsem nepotrebne je nekdanja premierka Alenka Bratušek marca letos ocenila hišne preiskave NPU o njeni lanski kandidaturi za evropsko komisarko, ki so jih preiskovalci opravili na njenem domačem naslovu, v prostorih stranke Zaab v državnem zboru, na sedežu stranke in tudi na vladi, kar je takrat sprožilo nemalo razburjenja. Njen zagovornik, odvetnik Aleksander Čeferin, je šel še dlje in je preiskave označil le za predstavo za javnost. A so preiskovalci, ki so takrat sodelovali tudi s Komisijo za preprečevanje korupcije, v hišnih preiskavah pa zasegli dokumentacijo, korespondenco in elektronske naprave, zbrali dovolj dokazov za utemeljen sum, da je Bratuškova s spornim samoimenovanjem zagrešila kaznivo dejanje zlorabe položaja ali uradnih pravic, za kar je predpisana kazen do enega leta zapora.

Specializirano tožilstvo

»Glede rezultata kriminalistične preiskave suma kaznivega dejanja v postopku obravnave in predlaganja kandidatov za položaj v enem od organov EU lahko potrdimo, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada v začetku julija na specializirano državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper eno fizično osebo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja,« je ovadbo potrdil tudi predstavnik policije za odnose z javnostmi za področje kriminalitete Drago Menegalija, ki o imenih sicer ni hotel govoriti, a dvomov, da gre za Bratuškovo, ni. Kot smo poročali, so preiskovalci takrat sumili, da je Bratuškova z zasedbo položaja hotela pridobiti nepremoženjsko korist, ki je prav zasedba tega položaja. NPU je preiskavo sicer začel oktobra lani na podlagi pisne prijave fizične osebe. Na potezi je zdaj specializirano tožilstvo.

Kje imajo pamet

»Z ovadbo nisem seznanjena, o njej sem obveščena iz medijev. Sem pa jo glede na cirkus in farso, ki jo je policija izvajala doslej v tem primeru, pričakovala. Po vsem tem, kar so naredili, si niso mogli privoščiti, da ne bi vložili kazenske ovadbe na tožilstvo,« je dejala Alenka Bratušek, ko se je odzvala na informacije o kazenski ovadbi. Zdaj mora tožilstvo odločiti, kako z ovadbo naprej, si pa predsednica Zaaba želi, ko se bo izkazalo, da je bil spremljajoči cirkus nepotreben, deležna iste pozornosti medijev.

»Razpolagam s številnimi mnenji in celo KPK je sama ugotovila, da v postopku predlaganja kandidatov za evropskega komisarja ni šlo za kaznivo dejanje.« Na vprašanje o političnih posledicah oziroma ali razmišlja o odstopu kot predsednica stranke, je dejala, da v njenem primeru ni mogoče govoriti o krivdi, saj ni bila nikjer dokazana. »Odstopiti ne nameravam, zakon je popolnoma jasen. Če bi politiki odstopali ob vsaki ovadbi, bi se sestava državnega zbora nenehno spreminjala.« Zagovarja pa stališča, da se morajo pravnomočno obsojeni politiki umakniti iz politike, a dokler krivda ni dokazana, smo vsi nedolžni. Bratuškova je ponovila, da če je ona kaj zagrešila v postopku določanja kandidata za politično funkcijo, nosi krivdo tudi Dejan Židan (SD), ki je zagovarjal interese kandidatke Tanje Fajon (ker da bi ji lahko omogočil nepremoženjsko korist). Po tej analogiji bi v prestopku lahko bila tudi predsednik vlade Miro Cerar in komisarka Violeta Bulc, ki ima, kot je dejala Bratuškova, konkretno nepremoženjsko korist. »Zato so takšna stališča policije popolna norost in neumnost. Če je kandidiranje na politično funkcijo zloraba položaja, bosta imela policija in sodišča še veliko dela.«