Kazenska ovadba zoper kranjskega župana Boštjana Trilarja

Očitajo mu nepravilnosti pri imenovanju direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj.

Objavljeno
25. maj 2015 16.02
Boštjan Trilar
J. M., kronika
J. M., kronika

Kranj – Ob koncu tedna je bila zaradi zlorabe položaja vložena ovadba tudi zoper kranjskega župana Boštjana Trilarja. Mestni svetnik Zoran Stevanović mu očita nepravilnosti pri imenovanju direktorja Gasilsko reševalne službe Kranj. Župan očitke zanika.

Mestni svet je 22. aprila glasoval o soglasju k imenovanju Tomaža Krišlja na čelo Gasilsko reševalne službe Kranj, ki jo je pred upokojitvijo vodil Vojko Artač. Po dolgo razpravi, v kateri so županu očitali vračanje uslug za podporo pri kandidaturi za župana, so kranjski mestni svetniki s 17 glasovi za, devetimi proti in ostalimi vzdržanimi potrdili imenovanje Krišlja.

Kot opozarja Stevanović, je Krišelj županov prijatelj in član njegovega volilnega štaba. Iz poročila o glasovanju pa izhaja da je za njegovo imenovanje glasoval tudi svetnik, ki ga na seji sploh ni bilo, saj je bil bolan. To po Stevanovićevem mnenju pomeni, da je bilo glasovanje nezakonito.

"Župan bi zato moral izvedbo take neverodostojne odločitve zadržati, glasovanje pa ponoviti, vendar je zatrdil, da je ne bo, njegov prijatelj pa že opravlja funkcijo direktorja," je izpostavil Stevanović, ki je zaradi tega v soboto na kranjsko policijsko upravo podal kazensko ovadbo zoper Trilarja zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in pravic.

Župan je na drugi strani poudaril, da je deloval v skladu s poslovnikom kranjskega mestnega sveta in so vsi sklepi veljavni. V sporočilu za javnost je pojasnil, da je do zmede prišlo zaradi zamenjanih glasovalnih naprav, kar pa ni vplivalo na izid glasovanja.

Računalniški izpisi glasovanja kažejo, da na glasovalnem mestu 19 svetnica Damjana Piškur ni bila prisotna, uporabljena pa je bila glasovalna naprava številka 20 svetnika Jožeta Lombarja, ki je bil fizično odsoten.

Po samem pregledu glasovalne naprave, je bilo ugotovljeno, da sta bili napravi zamenjani, saj tako kot ostale nista fiksno pritrjeni na mizo. Zato je Piškurjeva vsa glasovanja šeste seje sveta opravila na Lombarjevi glasovalni napravi, česar med sejo niso ugotovili.

Trilar se je na petkovem sestanku s predstavniki svetniških skupin dogovoril, da se sestavi uradno poročilo glede glasovanja na šesti seji ter se ga kot točko dnevnega reda uvrsti na sejo mestnega sveta.
Da bi se v prihodnje izognili takim težavam, so sklenili, da bo župan v bodoče pred začetkom seje pozval svetnike, naj preizkusijo svoje glasovalne naprave, če so pravilno nameščene.