Kazenski spis hrvaškega kralja tihotapcev gre v Zagreb

Leta 2007 je policija razkrili združbo tihotapcev cigaret – epilog na sodišču so tri pogojne kazni in odstop primera na Hrvaško.

Objavljeno
01. marec 2016 15.50
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – Očitno so po dolgih letih slovenski organi pregona spoznali, da jim Gojka Beusa, »hrvaškega kralja tihotapcev cigaret«, ne bo uspelo spraviti na zatožno klop okrožnega sodišča v Ljubljani, kjer so bili te dni obsojeni trije soobtoženci. Sodišču so tako predlagali, naj njegovo zadevo odstopi v pregon in sojenje hrvaškim pravosodnim organom.

Priznanje krivde ter tri pogojne zaporne in tri pogojne stranske denarne kazni, to je za zdaj sodni epilog velike akcije, s katero se je slovenska policija pohvalila leta 2007 – razkrili so mednarodno hudodelsko združbo, ki je organizirano tihotapila cigarete znamk Memphis, Marlboro in LD Filters z območja držav nekdanje Jugoslavije v Slovenijo in naprej v Avstrijo, Nemčijo in na Švedsko, kjer so cigarete bistveno dražje.

Tihotapci so junija 2007 organizirali prevoz cigaret v Slovenijo na tovornjaku, ki naj bi prevažal svinec, in čez mejo spravili več kot 2,7 milijona kosov. Na podlagi obvestila slovenske policije so pošiljko 28. junija ustavili avstrijski organi v Gradcu, vrednost zaseženega blaga je bila 500.560 evrov. Avgusta istega leta je kriminalna združba v našo državo podobno pretihotapila še eno večjo pošiljko. »Padli smo,« je zakrožilo med tihotapci, ko so pri Lukovici ustavili Mariborčana, ki za volanom tovornjaka ni bil pripet z varnostnim pasom, izkazalo pa se je, da za tovor nima ustreznih dokumentov. Tihotapce so policisti spremljali že dalj časa in uporabili tudi prikrite policijske ukrepe, tako da njihovi pogovori niso ostali skriti.

S tihotapci sodeloval slovenski carinik

Obtožnico v tej zadevi je tožilstvo vložilo šele leta 2013, v njej pa se je poleg šefa slovenskega dela združbe L. J. P., pred kratkim umrlega gostinca iz Ljubljane, ki je imel lokal na Trubarjevi, znašla še osmerica. Te dni je bil razpisan predobravnavni narok za trojico, in sicer za 50-letnega Antona Sikoška – Tonija, 37-letnega Igorja Miklošiča in 38-letnega Luko Kralja. Sikošek je bil ključni člen verige, saj je delal kot carinik na mejnem prehodu Obrežje in je skrbel za to, da so tihotapci nemoteno opravljali svoje delo – šefu združbe je tako na primer sporočal, kdaj sta v službi njegova hrvaška kolega, katerih identitete niso razkrili, tako da sta znana le kot »Dado« in »Špolja«. Kralj je bil nekakšen voznik šefa združbe L. J. P., vozil ga je na sestanke v Zagreb, Gradec, Maribor in v posameznih primerih poskrbel za prevoz cigaret in komunikacijo med člani združbe. Miklošič pa je tisti voznik tovornjaka, ki ni pomislil, da je treba biti med tihotapljenjem cigaret za volanom pripet z varnostnim pasom.

Obramba trojice je na ljubljanskem okrožnem sodišču poudarjala, da je bil to njihov edini izlet na napačno stran zakona, saj doslej niso bili kaznovani ne za prekršek ne za kaznivo dejanje, tožilka pa je za trojico, ki je menda le naivno nasedla tihotapcem, zaradi priznanja krivde in zaradi časovne oddaljenosti od dogodka predlagala zgolj pogojne kazni. Sodišče je predlagane kazni tudi izreklo, in sicer Miklošiču leto in deset mesecev pogojnega zapora in 4000 evrov pogojne denarne kazni z dveletno preizkusno dobo, Kralju leto zapora in 2000 evrov pogojno na dve leti, Sikošku pa dve leti zapora in 6000 evrov pogojno na tri leta.

Z Gojkom Beusom se bodo ukvarjali Hrvati

V obtožnici je tožilstvo opisalo še vloge drugih članov združbe, to so bili Hrvat Vinko Grubišič, ki je skrbel za natovarjanje cigaret, Šved Bakir Hadžić, ki naj bi prevzel cigarete na Švedskem, desna roka L. J. P. v Sloveniji Vincent Jauševec, ki je bil tesno vpet v organizacijo posla, še en voznik iz Slovenije, Borut Franc Flisar, in Hrvat Gojko Beus, ki je skrbel za nabavo cigaret na Hrvaškem in usklajeval prevoz v Slovenijo.

Beus je dobro znan pri naših južnih sosedih kot »kralj tihotapcev cigaret«. Triinpetdesetletni Zagrebčan je že leta 2009 priznal krivdo za nekatera kazniva dejanja v tej zgodbi, a so ga hoteli na zatožno klop spraviti tudi naši tožilci. Zdaj pa so na podlagi zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU predlagali sodišču, naj Beusov kazenski spis za kaznivo dejanje hudodelskega združevanja v povezavi s tihotapstvom odstopi hrvaškim pravosodnim organom.

Sodišče je ugotovilo, da so v tej zadevi izpolnjeni vsi pogoji za to, tako da se bodo z njim zdaj ukvarjali na Hrvaškem. Beus, ki ima po poročanju hrvaških medijev tudi državljanstvo BiH, je postal znan leta 1999, ko so mu prvič zasegli za več sto tisoč evrov cigaret. Očitno pa so imeli z njim neporavnane račune še drugi, saj so nanj v Zagrebu celo streljali, vendar ga krogle niso zadele.