Ker je bil zaljubljen v dekle, je zabodel njenega fanta

 Luka Vlaović je svoji žrtvi dejal, da potrebuje pomoč, ker je poškodovan, nato ga je zabodel.

Objavljeno
27. marec 2014 19.19
SLO. ,LJ., SOJENJE ZOPER OBT. LUKO VLAOICA, 27.3.2014, FOTO: DEJAN JAVORNIK
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Da je razočaran nad Slovenijo in sodnim sistemom, je Rok Šibanc dejal ob razpletu na predobravnavnem naroku za Luka Vlaovića, ki ga je 25. oktobra lani napadel z nožem. V zameno za priznanje krivde za poskus uboja bo Vlaović v zaporu štiri leta.

Hitra zdravniška pomoč je rešila življenje 30-letnemu Roku Šibancu, da je 25. oktobra lani preživel srečanje s 25-letnim Luko Vlaovićem. V preiskavi je povedal, se je tistega popoldneva napotil iz službe do parkirišča fakultete za farmacijo, kjer dela kot asistent. Ko je odklepal avto, ga je nagovoril mlad moški s povito roko. Dejal je, da je poškodovan in potrebuje pomoč pri prenosu gradbenega materiala, saj se mu prijatelj ne oglaša. Predstavil se mu je kot Jure.

Prispela sta do garaže, v kateri je bil črn passat, v njej pa škatla s ploščicami. »Jure« ga je prosil, naj jo dvigne, nato pa je Šibanc začutil močno bolečino v spodnjem delu hrbta, kamor ga je zabodel napadalec. Znašla sta se na tleh, napadalec ga je porezal še po glavi. Šibanc se je branil in uspelo mu je napadalcu vzeti nož. Pred njim se je umaknil, ta mu je sicer še sledil, a je mimo prišel moški, ki ga je Šibanc prosil, naj pokliče reševalce. »Jure« se je odpeljal z avtomobilom. Šibanc je izgubil tri litre krvi, šele popzneje pa je izvedel, zakaj ga je neznanec napadel. Ko so Vlaovića izsledili slab mesec pozneje, so mu povedali, da je bil zaljubljen v njegovo takratno dekle. Še bolj kot fizične poškodbe pa so Šibanca pestile psihične težave. Izvedel je, da je Vlaović v hišnem priporu in živi blizu njega, zato ni mogel spati, vsak šum ga je prestrašil, nazadnje pa je moral v psihiatrično bolnišnico in je še vedno na antidepresivih.

Vlaović je v preiskavi dejal, da ni imel poguma, da bi svoji ljubezni povedal, kaj čuti do nje, zato je hotel to povedati njenemu fantu. »Ko sem ga zagledal, pa sploh nisem več vedel, zakaj sem tam, in se vsega spominjam zelo megleno. V meni so bili bes, jeza in ponižanje,« je dejal. Pred očmi je imel menda le podobo Šibanca z dekletom, spominja pa se, da je z nožem zamahnil proti njemu.

Šibanc je prepričan, da bi Vlaoviću morali soditi zaradi poskusa umora, in ne uboja, saj se je skrbno pripravil in ga zahrbtno napadel z nožem z rezilom dolžine skoraj 15 centimetrov. Tudi sodni izvedenec je za Vlaovića ugotovil, da gre za nadpovprečno inteligentnega človeka, ki je bil pred in med dejanjem popolnoma prišteven in je z veliko natančnostjo ter logično povezano načrtoval svoje početje in vse do konca ravnal ciljno. A tožilstvo je kljub temu vložilo obtožnico za poskus uboja, za kar je zagrožena kazen od pet do 15 let zapora. Zaradi priznanja krivde pa bo Vlaović za zapahi še manj od spodnje zakonsko predpisane meje. Sodbo bodo Vlaoviću izrekli 17. aprila, saj je njegova zagovornica sodnici predlagala, naj sodbo izreče senat.