Ker ni našel sekire, je uporabil vile

Marjan Pučko je vile zarinil v hrbet sostanovalca na invalidskem vozičku.

Objavljeno
08. januar 2016 18.12
Robert Marin
Robert Marin

Ljubljana - Marjan Pučko je sostanovalca na invalidskem vozičku v zavodu Prizma Ponikve po sporu nameraval razkosati s sekiro, našel pa je vile in mu jih zaril v hrbet. Obtožen je poskusa uboja, krivde ne priznava.

Sedeminpetdesetletnega Pučka so tožilci na zatožno klop posadili, ker naj bi se 26. oktobra lani v posebnem socialnovarstvenem zavodu Prizma Ponikve v občini Videm - Dobrepolje, kjer je med drugim organizirano institucionalno socialno varstvo odraslih z motnjami v telesnem ali duševnem razvoju, zapletel v besedni spor s sostanovalcem na invalidskem vozičku, 69-letnim Francem G. Besedni obračun pa se je, kot se rado zgodi, nenadoma sprevrgel v fizičnega.

Marjan naj bi Francu grozil, da ga bo razkosal s sekiro, v ihti pa je našel »le« vile in jih invalidu zaril v hrbet. V ozadju težkih besed menda ni bilo nič takšnega, spor naj bi bil posledica »njunega vsakodnevnega skupnega bivanja«. Pred najbolj črnim scenarijem ju je rešila intervencija zaposlenih v zavodu.

Ko je ljubljanska okrožna sodnica Jasmina Javornik obdolženca včeraj vprašala, ali razume, kaj se mu očita, je odvrnil, da ne povsem in da se mu zdi obtožnica »malo zmešana«. Krivde ni bil pripravljen priznati. Po naših informacijah mu je tožilka Petra Vugrinec ponujala pet let zapora, sedeti pa je bil menda pripravljen za pol manj, tako da se niso mogli dogovoriti. Za poskus uboja je sicer predvidena kazen od pet do 15 let zapora.

Glavna obravnava z branjem obtožnice in zagovorom obdolženca se bo začela 26. januarja. Kot je bilo slišati, bodo med procesom najverjetneje neposredno zaslišali oškodovanca, šest prič ter sodna izvedenca Gorazda Mrevljeta in Tomaža Zupanca. Mrevlje bo spregovoril o psihofizičnem stanju obdolženca v kritičnem času, Zupanc pa o poškodbah oškodovanca.

Pučkov zagovornik, odvetnik Iztok Dolinšek je sicer sodišču predlagal, naj imenuje novega izvedenca psihiatrične stroke, češ da Mrevljetovo mnenje ni popolno, čemur je tožilka Vugrinčeva ostro nasprotovala. Po njenih besedah dokazni predlog obrambe ni dovolj obrazložen, zgolj nestrinjanje z že izdelanim mnenjem ni razlog za postavitev novega izvedenca. Po naših informacijah je bil Pučko med napadom na sostanovalca povsem prišteven. O dokaznih predlogih bo sicer sodnica Javornikova, ki se bo s primerom na željo vpletenih spopadla sama, brez senata, odločala med sojenjem. Pučko bo v hram pravice prihajal v spremstvu pravosodnih policistov, saj je od dogodka v priporu.