Kljub priznanju tožilstvo predlaga najvišjo kazen

Samo Tadin je zaradi poskusa umora in umora sedel na zatožno klop in priznal krivdo

Objavljeno
29. januar 2016 17.51
Začetek sojenja proti Samu Tadinu, Ljubljana, 29.Januar2015 [sojenje, sodišča, Samo Tadin, obravnave]
Jure Predanič
Jure Predanič
Ljubljana – V ponedeljek ob 10. uri bo 44-letni Samo Tadin izvedel, ali bo sodnica Alja Kratovac pri odločanju o njegovi nadaljnji usodi kaj bolj milostna od tožilke Petre Vugrinec. Ta je namreč kljub njegovemu priznanju krivde in dosedanji nekaznovanosti za umor in poskus umora zanj predlagala najvišjo možno kazen, 30 let zapora.

Da je olajševalne okoliščine, torej priznanje krivde in dosedanjo nekaznovanost, sicer upoštevala pri predlogu za izrek kazenske sankcije, je na sodišču včeraj pojasnila tožilka Petra Vugrinec. A dodala, da le pri posameznih kaznivih dejanjih. Za umor 33-letnega policista Igorja Mauserja je tako predlagala 25 let zapora, za poskus umora njegovega sodelavca, 27-letnega Kristjana Čoža, pa 15 let. Vendar enotna kazen po njenem mnenju glede na vse okoliščine in posledice tega zavržnega kaznivega dejanja ne more biti nižja od najvišje predpisane, 30 let zapora. Opozorila je še na druge oteževalne okoliščine, in sicer da je Tadin z nožem pred tem že napadel partnerko, kar je pravzaprav pozneje pripeljalo do tega, da so se mu zamerili policisti. Z nožem je napadel tudi njenega nekdanjega moža.

Vodilo ga je brezobzirno maščevanje

Tožilka je med drugim poudarila, da je Tadina gnalo brezobzirno maščevanje viškim policistom, saj so mu le dva dni prej zaradi nasilja v družini izrekli prepoved približevanja ženi. Da mu je bilo prav malo mar, katero policistovo življenje vzame, pove to, da ga nesrečna policista nista nikoli obravnavala zaradi prekrška ali kaznivega dejanja, torej se je odločil maščevati prvemu, ki mu bo prekrižal pot.

Tisto soboto, 4. julija lani, so na intervencijsko številko 113 dobili prijavo moškega, da bo na Igu, kjer stanujejo starši njegove partnerke, napravil masaker. Zaradi resnosti prijave se niso obotavljali in so tja napotili več patrulj, med njimi je bila prva z viške policijske postaje. Ko sta policista na nujni vožnji s škodo octavio drvela na kraj dogodka, sta se malo pred Igom zapletla v prometno nesrečo, za katero pa se je hitro pokazalo, da ni bila naključna.

Najel avto, kupil daljnogled

Tožilka je včeraj še opisala, kako se je Tadin na vse skupaj pripravil. Že prejšnji dan je tako v Postojni najel avtomobil, tistega dne pa v trgovskem središču na Rudniku kupil daljnogled. Na bližnji bencinski črpalki je z daljnogledom opazoval prihod policistov po Ižanski cesti, za katero je vedel, da je najbližja pot do kraja, kamor so hiteli policisti, nato pa v oplu astri z veliko hitrostjo zapeljal na nasprotni vozni pas in silovito trčil v policijsko vozilo.

Policijsko škodo je s ceste odbilo na travnik, tam je pristala na strehi, opel pa je močno poškodovan ostal na cestišču. Po naših takratnih podatkih so preiskovalci na podlagi naprave GPS ugotovili, da je policist na nujni vožnji pred trčenjem peljal kakšnih 150 kilometrov na uro, močno pa je na stopalko za plin pritisnil tudi Tadin.

V načrtovani prometni nesreči je policist Igor Mauser takoj umrl, zato so za Tadina spisali obtožnico za umor, njegov kolega Čož pa se je izvlekel z lažjimi poškodbami, zato so mu naprtili še poskus umora. Da je dejanje ostalo pri poskusu, pa ni posledica Tadinovega ravnanja, je še poudarila tožilka, saj je obtoženega po njenem vodil direkten naklep. Tudi Tadin je bil v nesreči hudo poškodovan, njegovo življenje je nekaj časa viselo na nitki. Več tednov se je zdravil v kliničnem centru, nato so ga premestili na rehabilitacijo v URI Soča. Po lastnih besedah še vedno občasno potrebuje zdravniško pomoč.

Šele pozneje dojel, kaj je storil

Včeraj je bil Tadin na sodišču redkobeseden. »Priznam,« je na kratko odgovoril na vprašanje sodnice, ali prizna krivdo. Zanimalo jo je tudi, kakšna sankcijo naj mu po njegovem izrečejo, a je dejal le, da »primerno«. Nato je samo še izustil, da mu je za vse skupaj žal, nekoliko več pa je iz njega izvlekel zagovornik Bojan Župevec. Tako je na njegova vprašanja povedal, da je brez premoženja in brez zaposlitve, meni pa, da bi se že razmeroma hitro lahko spet dovolj socializiral za življenje v družbi. »Poskusil bi dobiti službo in delati,« je še pojasnil in za konec dodal, da je šele pozneje dojel, kaj je storil. Zagovornik je tako sodišče pozval, naj da večjo težo priznanju in obžalovanju in mu izreče najnižjo možno kazen za to dejanje.

V ponedeljek bo Tadin izvedel tudi, ali bo do pravnomočnosti sodbe ostal na hladnem. Tožilka je predlagala podaljšanje pripora, saj po njenem še vedno obstajajo priporni razlogi. Tadin je bil po tožilkinih besedah aroganten in nesramen že pri prvem posredovanju policistov zaradi njegovega nasilja, po njenem se je upravičeno še vedno bati, da bi utegnil ponoviti kaznivo dejanje.