Kmalu sodni epilog drame, ki je zlomila občino Štore

Dokazni postopek zoper obtoženo trojico so končali, v četrtek bodo na vrsti zaključne besede, morda tudi sodba.

Objavljeno
01. marec 2016 21.16
Špela Kuralt
Špela Kuralt
Celje – Po kakšnih dvajsetih obravnavah je sodni postopek zoper nekdanjega podjetnika Stanka Zakelška, nekdanjega štorskega župana in poslanca Franca Jazbeca in nekdanje vodje občinske uprave Irence Ocvirk vendarle pri koncu.

Tega se bodo razveselili štorski svetniki, ki so z županom Miranom Jurkoškom že poslali dopis na celjsko okrožno sodišče, naj pohitijo s primerom. Zakelška in Jazbeca obtožnica bremeni sedmih kaznivih dejanj med letoma 2001 in 2004, Ocvirkova je na zatožni klopi zaradi enega kaznivega dejanja. Z nečednimi posli naj bi trojica Zakelškovima družbama Hudournik in Hudournik inženiring pridobila okoli 1,5 milijona evrov koristi in oškodovala občino za 2,1 milijona evrov. Zakelškovo podjetje je najemalo posojila, poroštvo je Zakelšek dobil kar na občini, vendar brez dvigov rok svetnikov, ampak s ponarejenimi zapisniki izrednih sej občinskih svetov.

Eno izmed posojil je dala družba Finea Holding, ki je odkupila terjatve občine. Kot je včeraj pričal Miklavž Borec iz Finee, v družbi posojila Zakelšku nikoli ne bi dali, če občina Štore ne bi dala solidarnostnega poroštva: »Vedeli smo, da o tem odloča občinski svet in smo zahtevali zapisnik seje sveta in ga dobili. Nismo vedeli, da je ponarejen, in če bi vedeli, nikoli ne bi šli v ta posel.« Šlo je za okoli 90 milijonov takratnih tolarjev posojila. Čeprav je dolgo trajalo, so dobili poplačano vse, je razložil Borec: »Zakelšek je zatrjeval, da bo vrnil denar v predvidenem roku. Zadeva se je vlekla nekaj let, dolg pa je nato odplačala občina.«

Včeraj so zaslišali še uslužbenca štorske občine Jožeta Šepca, čigar podpis je na pogodbi o odkupu terjatev. Kdo ga je pooblastil za podpis te pogodbe, pa se ni več spomnil. Na sporni pogodbi je bil tudi ponarejen podpis zdajšnjega župana Mirana Jurkoška, ki je bil takrat direktor komunale. Na zahtevo zagovornika Ocvirkove odvetnika Gorazda Fišerja so Jurkoška včeraj znova zaslišali, odvetnik se je zadovoljil samo z enim vprašanjem.

Fišer je predlagal še zaslišanje Dragice Razboršek iz Finee, saj je Borec pričal, da sta se vsebinsko s štorskimi odkupi terjatev ukvarjali Razborškova in Nada Škoberne, ki pa je že bila zaslišana. »Razborškova bi lahko povedala, s kom na občini so se v Finei pogovarjali, kar je pomembno tako za Ocvirkovo kot za Jazbeca,« je dejal Fišer. Tričlanski senat je predlog zavrnil, saj da je bilo izvedenih že dovolj dokazov. Prav tako ne bodo še enkrat zaslišali sodnega izvedenca Draga Dubrovskega, ki je včeraj obtičal v zastoju na štajerski avtocesti zaradi prometne nesreče.

V četrtek bodo sledile sklepne besede vseh strank. Ali bo že isti dan tudi razglasitev sodbe, pa zaradi obsežnosti in zahtevnosti primera ni gotovo.