Kolo ni raketa, lahko ga popraviš sam

Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa je Ljubljančane seznanjala o prometni varnosti in dejavnikih nesreč.

sre, 25.07.2012, 21:00

Ljubljana – Da ne bi ostalo le pri besedah, je Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa ob današnjem 4. evropskem dnevu prometne varnosti pripravila več aktivnosti.

Na ljubljanskem Kongresnem in Prešernovem trgu so mimoidoče seznanjali o ključnih dejavnikih prometnih nesreč ter o prometni varnosti kolesarjev kot najranljivejših udeležencev cestnega prometa.

»Ker je v času poletja hitrost eden izmed ključnih dejavnikov tveganja za nastanek prometnih nesreč, je glavna tema prav nevarnost prehitre vožnje v prometu s sloganom Hvala, ker voziš zmerno, s katerim bi radi opozorili na prekoračitve hitrosti v naseljih ter na regionalnih in lokalnih cestah,« pravi Vesna Marinko iz agencije.

Največ prometnih nesreč s hujšimi poškodbami se namreč zgodi prav na lokalnih in regionalnih cestah. S sloganom Kolesarji previdno naokrog so opozarjali na večjo varnost kolesarjev, na upoštevanje prometnih pravil ter odgovornejše vedenje kolesarjev v cestnem prometu.

Osveščali so tudi starejše ter vse ostale kolesarje o pomembnem vidiku vidljivosti kolesarjev ter o tehnični brezhibnosti kolesa, kajti največ poškodovanih kolesarjev je ravno starejših nad 60 let.

Mimoidoče kolesarje so osveščali o pravilni vožnji v cestnem prometu ter o umirjeni vožnji v coni za pešce. Marsikdo je izvedel, zakaj mora glavo pokrivati varnostna čelada. Ena bolj koristnih izkušenj pa so bili tehnični pregledi koles – prostovoljci skupine Pici Bici so jim pokazali, kako lahko svoje kolo enostavno in hitro popravijo ter tako varno nadaljujejo pot. Kot pravijo, kolo ni raketa, zato se ga vsakdo lahko nauči popraviti sam. Prostovoljci iz Ljubljanske kolesarske mreže pa so preverjali tehnično opremljenost koles.

Na Kongresnem trgu so mimoidočim prikazali demonstracijsko napravo Stopko, kjer so si lahko izmerili reakcijski čas in izvedeli, kolikšna je njihova reakcijska ter zavorna pot. S tehtnicami o naletni teži pa so ugotavljali, kakšne so sile, ki pri različnih hitrostih delujejo na človeka ob trku v zid.

Vesna Marinko je za STA povedala, da se je stanje varnosti cestnega prometa glede na pretekla leta precej izboljšalo. V prvi polovici letošnjega leta je po njenih navedbah na cestah umrlo 48 ljudi, kar je 32 odstotkov manj kot lani v istem obdobju.

»Zmanjšanje ugotavljamo tudi pri številu poškodovanih udeležencev v prometu. Huje poškodovanih je bilo za 14 odstotkov manj kot lani v istem obdobju, lažje poškodovanih je bilo prav tako za 14 odstotkov manj.«

Letošnji cilj, ki so si ga zastavili v nacionalnem programu in ki določa, da v letu 2012 ne sme umreti več kot 118 udeležencev v cestnem prometu, bo tako uresničljiv, je zaključila Marinkova.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se