Končana preiskava prodaje Mercatorja

Spis so s sodišča vrnili specializiranemu tožilstvu, to pa še ni sprejelo odločitve, ali bo vložilo obtožbo.

Objavljeno
17. april 2013 17.11
*mdr* Mercator
Iva Ropac, kronika
Iva Ropac, kronika

Ljubljana – Sodna preiskava domnevnih nepravilnosti pri prodaji 30-odstotnega deleža Mercatorja leta 2005 je po dobrem letu končana. Spis so s sodišča v začetku marca vrnili specializiranemu tožilstvu, to pa še ni sprejelo odločitve, ali bo vložilo obtožbo.

Kapitalska družba, ki jo je takrat vodil Tomaž Toplak, je avgusta 2005 svoj 16,3-odstotni delež v Mercatorju prodala Istrabenzu, ki ga je takrat vodil Igor Bavčar, Slovenska odškodninska družba, ki jo je vodil Marko Pogačnik, pa svoj 13,7-odstotni delež Pivovarni Laško, ki jo je vodil Boško Šrot. Cena je bila 158 evrov na delnico, dogovor o prodaji pa je bil menda sklenjen na sestanku pri takratnem predsedniku vlade Janezu Janši.

Računsko sodišče je pri poslu ugotovilo vrsto nepravilnosti, med drugim to, da Kad in Sod deležev nista prodajala skupaj in tako poskušala iztržiti višje cene, cena je bila določena tudi na podlagi borzne cene, cenitev, ki sta jo imela Kad in Sod, pa da je bila stara več kot poldrugo leto.

Tožilstvo je po kazenski ovadbi, ki jo je vložil Zoran Janković, že 14. julija 2009 zahtevalo, da se opravi preiskava domnevnega oškodovanja državnega premoženja pri prodaji deležev Kada in Soda v Mercatorju družbama Istrabenz in Pivovarna Laško, a jim preiskovalna sodnica ni ugodila, ker je menila, da za preiskavo ni razlogov. Zunajobravnavni senat ljubljanskega okrožnega sodišča je poleti 2011 takšni odločitvi pritrdil, češ da iz zbranih dokazov ne izhaja utemeljen sum, da bi omenjeni storili kazniva dejanja zlorabe položaja ali pravic oziroma goljufije, kot jim jih očita tožilstvo.

Tožilec Jože Kozina se je zoper takšno odločitev pritožil in višji sodniki so mu pritrdili, da doslej zbrano dokazno gradivo potrjuje tisti sum, ki je potreben za uvedbo preiskave. Zato so februarja lani spremenili sklep in uvedli preiskavo ter sodišču prve stopnje dali ustrezne napotke za nadaljnje vodenje postopka (med preiskavo je bil postavljen tudi izvedenec).

Pogačnika in Toplaka so preiskovali zaradi suma zlorabe položaja, Bavčarja, Šrota, Istrabenz in Pivovarno Laško pa zaradi suma goljufije. Po končani preiskavi so spis 6. marca vrnili tožilcu, zadeva pa je še »v fazi odločanja«. Preden se tožilec odloči za vložitev obtožbe, lahko priskrbi še kakšen dokaz, za katerega meni, da je potreben.

Sicer pa se danes z zaslišanjem prič na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljuje sojenje Šrotu, Bavčarju ter bratoma Kristjanu (nekdanji Istrabenzov svetovalec) in Nastji Sušinskemu (nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga) zaradi sporne preprodaje delnic Istrabenza. V torek pa je predvideno zaslišanje ljubljanskega župana in nekdanjega prvega moža Mercatorja Zorana Jankovića.