Koprčani ropali po Italiji

Policisti so zaradi kaznivih dejanj ropa, poskusa ropa in velike tatvine ovadili Primorce, stare 17, 19 in 33 let.

Objavljeno
17. maj 2013 15.47
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Koper - Koprski kriminalisti so v ponedeljek v tesnem sodelovanju z italijansko policijo uspešno preiskali serijo hujših premoženjskih deliktov, ki so stanovalce Milj v Italiji precej prestrašili. Žrtve kaznivih dejanj so bile nemočne ostarele osebe, ki so jih storilci ustrahovali z grožnjami z nožem ter od njih zahtevali zlatnino in denar, vlamljali pa so tudi v njihova bivališča.

Sektor kriminalistične policije Policijske uprave Koper je bil 8. maja obveščen, da italijanska policija preiskuje kazniva dejanja ropa in poskusa ropa ter vlomne tatvine, ki so bili izvršeni 5. in 6. maja na območju Milj, ropala pa da sta dva neznana moška. Pri prvem ropu sta ukradla približno 300 evrov gotovine ter večjo količino zlatega nakita, dragih kamnov in srebrnega nakita, pri vlomni tatvini pa poleg zlatnine še več ročnih ur.

Italijanski policisti so zaprosili za preverjanje v odkupovalnicah zlata na območju PU Koper, saj so prdobili podatke, da bi lahko sostorilci roparjev nakradeno blago prodajali prav tam.

Že čez nekaj dni je bila na območju Kopra identificirana odkupovalnica zlata, kjer so potrdili, da so od 19-letnega domačina kupili skoraj četrt kilograma zlatega nakita Z zbiranjem obvestil in dokazov so se potrdili tudi sumi, da je 19-letnik skrbel za prodajo nakradenega zlata, ki sta ga v ropih v Italiji pridobila Koprčana, stara 17 in 33 let.

Na podlagi zbranih dokazov so kriminalisti še isti dan na naslovih vseh treh osumljencev opravili hišne preiskave in 19-letniku odvzeli prostost. Med preiskavo pri 33-letniku so policisti zasegli več kosov zlatega in srebrnega nakita, pri 17-letniku pa več kot 300 gramov prepovedane droge konoplja in račun odkupovalnice zlata iz Kopra, na katerem je bil kot prodajalec naveden omenjeni 19-letnik.


Naslednji dan so policisti opravili še ogled kraja na območju Hrvatinov pri Kopru, kjer so v naravi našli skrite vse predmete z vlomne tatvine, ki so jo osumljenci izvršili 6. maja v Italiji. Našli so več ročnih ur, zlatega in srebrnega nakita, bižuterije in drugih predmetov.


Minuli petek so dva od osumljencev, stara 19 in 33 let, s kazensko ovadbo privedli pred preiskovalnega sodnika Okrožnega sodišča v Kopru, ki ju je po zaslišanju izpustil na prostost. V ponedeljek so kriminalisti prijeli še 17-letnika in tudi njega s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Kopru. Tudi ta je bil po zaslišanju izpuščen na prostost.

Zoper 17- in 33-letnika so policisti podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ropa, poskusa ropa in velike tatvine, 17-letnika pa so poleg tega ovadili še zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog.