Kordež ubil dve muhi na en mah

Merkur: Sporazum s tožilstvom menda zajel vse očitke.

Objavljeno
04. januar 2016 17.31
hočevar kordež
Iva Ropac
Iva Ropac

Ljubljana – Nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordež, ki je priznal krivdo za kazniva dejanja v zvezi z oškodovanjem Merkurja, bi se moral včeraj zglasiti na ljubljanskem okrožnem sodišču, a je sodišče obravnavo preklicalo in nov narok določilo za 19. januarja.

Specializirano tožilstvo je predlagalo združitev ponovljenega sojenja o oškodovanju Merkurja pri preprodaji trgovskega centra Primskovo s postopkom, povezanim z nezakonitim kreditiranjem družbe Merfin. Tožilstvo je namreč 15. decembra lani zoper Kordeža vložilo obtožbo, katere očitki se nanašajo na posojila iz obdobja od novembra 2008 do maja 2009 v skupni vrednosti več kot 100 milijonov evrov, ki jih je Merkur dal Merfinu brez ustreznega zavarovanja, z Merfina pa so jih nato, da so ga razbremenili, decembra 2009 »papirnato« prenesli na družbo HTC Dva.

Združili dva postopka

Toda združitve postopkov ni bilo mogoče opraviti, dokler obtožba ni postala pravnomočna, kar se je zgodilo 29. decembra, zato je senat o združitvi zadev lahko odločal šele 30. decembra in takrat primera tudi združil. »Zaradi dejstva, da bo treba zaradi na novo vložene obtožbe opraviti še predobravnavni narok, in glede na to, da je nanj treba povabiti tudi vse oškodovance, je sodišče včerajšnji narok preklicalo, saj v tako kratkem času ni bilo mogoče povabiti vseh oškodovancev, predvsem pa ti v tako kratkem času ne morejo ustrezno pripraviti morebitnih premoženjskopravnih zahtevkov. Razlog za preložitev naroka je tudi premalo časa za pripravo zagovornice obtoženega,« pojasnjujejo na sodišču.

Naj spomnimo, da je sodišče na zahtevo tožilstva zaradi zlorabe položaja ali pravic oziroma pomoči pri tem kaznivem dejanju in ponarejanja listin v zvezi z menedžerskim odkupom Merkurja leta 2014 uvedlo preiskavo zoper Kordeža in štiri soosumljene – nekdanjo direktorico Merfina in nekdanjo predsednico nadzornega sveta Merkurja Marto Bertoncelj, nekdanjo Merkurjevo izvršno direktorico za finance Janjo Krašovec, Borisa Miklavčiča, ki je v tistem času vodil Factor, družbo za svetovanje, trgovino in leasing, in se je tudi znašla v preiskavi (imela je pomembno vlogo pri prenosu večmilijonskega premoženja Merkurja na HTC Dva). 

Po končani preiskavi je tožilstvo zoper Kordeža vložilo obtožbo, in čeprav na tožilstvu sporazuma o priznanju krivde, ki so ga sklenili s Kordežem, »do odločitve sodišča ne komentirajo«, po neuradnih podatkih pa predvideva 7 let zapora, so v njem bržkone zajeti tudi očitki iz nove obtožbe (zoper to Kordež namreč ni ugovarjal).

Brez odgovorov pa je ostalo tudi naše poizvedovanje o »usodi« preostalih štirih obdolžencev, saj nam s tožilstva niso odgovorili na vprašanje, ali so oziroma ali bodo vložili posebno obtožbo zoper njih, ali pa so morda odstopili od nadaljnjega pregona.