Nekdanjega policista povozil s traktorjem

Branka Bajdeta je iz koristoljublja ubil 29-letnik iz Trbovelj. Po naših podatkih gre za Asmirja Sulejmanovića.

Objavljeno
01. avgust 2016 11.14
Posodobljeno
01. avgust 2016 11.14
Mihael Korsika
Mihael Korsika

Trbovlje - Koristoljubje in maščevanje sta pri nas najpogostejša motiva za umor. Prav koristoljubje oziroma človeški pohlep je menda pripeljal do nove nasilne smrti, žrtev je bil 63-letni Branko Bajde iz odmaknjene vasice Ključevica, ki leži visoko v Zasavskem hribovju, približno 15 kilometrov od Trbovelj. Policisti so osem dni po umoru 63-letnika odvzeli prostost 29-letnemu osumljencu, ki je pokojnega dobro poznal. Okoliški prebivalci, ki so moškega klicali z imenom Janko, so takoj po najdbi Bajdetovega trupla s prstom pokazali nanj. Neuradno smo izvedeli, da se je za zapahi znašel prav »Janko«, vendar je njegovo pravo ime Asmir Sulejmanović.

Po umoru popival

Policijska preiskava je potrdila navedbe okoliških prebivalcev, da sta se žrtev in osumljeni pogosto družila, saj je Sulejmanović Bajdetu večkrat pomagal pri opravilih. »Med njima so se nekajkrat pojavila tudi nesoglasja. Tako tudi v sredo, 20. junija, ko je osumljenec s sprednjim delom traktorja podrl 63-letnika, nato pa ga z namenom, da mu vzame življenje, povozil še z zadnjimi kolesi,« je na današnji novinarski konferenci povedal višji kriminalistični inšpektor in vodja oddelka za splošno kriminaliteto na ljubljanski policijski upravi Valter Zrinski. Kot je dodal, ga je storilec s kolesi povozil čez trup in glavo. Osumljenec je nato truplo privezal z debelejšo verigo, ga s traktorjem odvlekel čez njivo do bližnjega gozda in ga tam skril v globeli.

Po dejanju je odšel v Bajdetovo hišo, tam med drugim ukradel denarnico z gotovino in dokumenti, denarja sicer ni bilo prav veliko, nato pa se je s traktorjem odpeljal proti Radečam, kjer je vozilo pustil. »Od tam je osumljenec odšel v Celje, kjer naj bi vso noč popival ter se nato naslednji dan vrnil v Trbovlje,« je še povedal Zrinski. Dva dni po umoru se je storilec vrnil na kraj kaznivega dejanja. Z Bajdetove kmetije je vzel nekaj predmetov in jih odvrgel na različnih krajih, kriminalisti so jih nekaj tudi našli.

Truplo našli 50 metrov 
od kmetije


Kot se je izkazalo med kriminalistično preiskavo, je bil Bajde že pet dni mrtev, ko je zakonski par prijavil njegovo izginotje. »Prijavitelja sta 63-letnika nazadnje videla v sredo, 20. junija, ko sta ga peljala po opravkih v Trbovlje,« je povedal Valter Zrinski.

Kriminalisti so tri dni po najdbi trupla pogrešanega Bajdeta v Trbovljah aretirali 29-letnega Asmirja Sulejmanovića. Foto: Mateja Celin/Delo

Bajde se je preživljal večinoma s prodajo drv, zakonca pa sta se z njim dogovorila, da jima bo prodal nekaj kurjave. Po naših neuradnih informacijah so se dogovorili, da bosta k njemu prišla po drva. Kljub dogovoru jima ga do nedelje, 24. junija, ni uspelo priklicati, zato sta se odpravila k njemu domov. Tam sta po navedbah policije opazila nekaj okoliščin, ki jih pri znancu nista bila vajena, zato sta v ponedeljek o tem obvestila policiste.

Trboveljski policisti so nato obiskali Bajdetovo domačijo, ker pa ga še vedno ni bilo doma, je stekla iskalna akcije. Pregledovali so kraje, kjer se je pogrešani največkrat zadrževal. Iskalna akcija je bila po navedbah policije zelo zahtevna, saj je moški živel na precej neprehodnem območju. Popoldne istega dne je eden od policistov približno 50 metrov od stanovanjske hiše na strmem gozdnatem pobočju našel truplo 63-letnika. Ker je kazalo, da je umrl nasilne smrti, so ogled kraja in preiskavo prevzeli ljubljanski kriminalisti. Dan po najdbi trupla je sum o nasilni smrti potrdila tudi obdukcija, ki so jo opravili na inštitutu za sodno medicino.

Dejanje opisal policiji

Kriminalisti so tri dni po najdbi trupla pogrešanega Bajdeta v Trbovljah aretirali 29-letnega Asmirja Sulejmanovića. Ta jim je med zaslišanjem po besedah Zrinskega sam opisal potek dogodkov. Zoper Sulejmanovića, ki je bil v preteklosti že večkrat obravnavan za premoženjska kazniva dejanja, so policisti spisali ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja umora iz koristoljubja in ga pripeljali pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Ljubljani, ta je po opravljenem zaslišanju zanj odredil pripor. Za umor je najnižja kazen od petnajst do trideset let zapora.

Kriminalisti in policisti so sicer preiskovali smrt nekdanjega kolega, saj je bil Bajde v obdobju nekdanje Jugoslavije policist oziroma takrat še miličnik. Trboveljsko policijsko postajo, kjer je bil zaposlen, je po naših podatkih na svojo željo zapustil leta 1979.