Korupcija v zdravstvu: dvema policistoma izredna odpoved

Kriminalistična preiskava kaznivih dejanj v zdravstvu, povezana s preskakovanjem vrst, še poteka. Med osumljenimi tudi trije zdravniki.

Objavljeno
27. oktober 2016 17.58
acr*UKC
Ma. F.
Ma. F.
Ljubljana - Kriminalistična preiskava povezana s preskakovanjem čakalnih vrst, ki je bila 11. oktobra izvedena na UKC Ljubljana in Onkološkem inštitutu in v okviru katere je bilo opravljenih 18 hišnih preiskav, še poteka. Za enega osumljenca, gre za Uroša Smiljiča, je bil odrejen hišni pripor, so sporočili iz Generalne policijske uprave (GPU).

V predkazenskem postopku so se potrdili sumi storitve 23 korupcijskih kaznivih dejanj, med njimi sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje ter nedovoljeno sprejemanje in dajanje daril. Kaznivih dejanj je osumljenih 14 fizičnih oseb in dve pravni osebi.

Preiskava je pokazala, tako GPU, da so posamezniki v zameno za protiusluge omogočali preskakovanje čakalnih vrst pri različnih zdravstvenih storitvah, kot so pregledi ali operacije. Dejanja so se v večini primerov izvrševala prek posrednika, ki je izkoriščal dobro poznavanje sistema in posameznikov. Tovrstne storitve so se opravljale v zameno za denar, različne usluge in materialne dobrine pa so znašale od nekaj sto do več tisoč evrov. Med osumljenimi so posredniki, dajalci nagrad oziroma daril in njihovi prejemniki, med katerimi so trije zdravniki.

Dvema policistoma izredna odpoved

Za kazniva dejanja nedovoljenega dajanja in sprejemanja daril je predpisana kazen do šestih let zapora, za kazniva dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen do štirih let zapora.

Glede na to, da je bila v preiskavi pridobljena velika količina dokaznih predmetov in dokumentacije, predkazenski postopek na policiji še poteka, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Nedovoljenega dajanja daril je osumljenih pet policistov. Zoper dva policista so uvedli postopek izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Hkrati so jima izdali tudi sklep o prepovedi opravljanja dela. Zoper tri uslužbence policije pa so podali predlog za izdajo opozorila pred redno odpovedjo pogodbe o zaposlitvi.

Policisti so v zameno za protiusluge (omogočanje preskakovanja čakalnih vrst pri zdravstvenih storitvah) več osebam omogočili polete s policijskim helikopterjem. S tem so osumljeni storitve kaznivih dejanj nedovoljenega dajanja daril in tudi kršitev različnih pravil za uporabo policijskih helikopterjev.

Odredili so tudi izredni strokovno nadzor nad delom Letalske policijske enote. Strokovni nadzor bodo opravili na področju upravnega in finančnega poslovanja, organizacijskih in kadrovskih zadev, pritožb, notranje varnosti in drugih. Poleg teh ukrepov so vodjo Letalske policijske enote začasno premestili na drugo delovno mesto, so še sporočili iz GPU.