Kranjskima bombašema v tretje ni šlo rado

Stanku Radojeviću so sodniki prisodili 
osem mesecev zapora, Dejanu Saviću pa izrekli pogojno kazen.

Objavljeno
16. april 2012 21.48
Špela Ankele, Kranj
Špela Ankele, Kranj

Kranj - Na zatožno klop kranjskega sodišča sta danes, in to že tretjič zaradi očitkov, povezanih z nedovoljeno proizvodnjo in prometom z orožjem, sedla Stanko Radojević in Dejan Savić. Po dveh oprostilnih sodbah je kranjski senat tokrat odločil drugače. Prisodili so jima zaporno oziroma pogojno kazen.

Sodnica Marjeta Dvornik je pojasnila, da so v Kranju o tej kazenski zadevi že dvakrat razsodili. Prvič je bilo to predlani, ko so mladeničema, starima 21 oziroma 24 let, sodili zaradi dveh kaznivih dejanj.

Obe sta povezani z eksplozijo bombe, ki je maja 2009 odjeknila pred kranjsko policijsko upravo. Takrat so jima zaradi povzročitve splošne nevarnosti izrekli zaporni kazni (prvoobtoženemu Stanku Radojeviću dve leti in pol, drugoobtoženemu Dejanu Saviću pol leta manj), obtožb, povezanih z nedovoljeno proizvodnjo in prometom z orožjem ali eksplozivom, pa so ju oprostili.

Na oprostilni del sodbe se je tožilstvo pritožilo in višje sodišče je zadevo vrnilo v roke kranjskim sodnikom. Ti so januarja letos mladeničema že drugič izrekli oprostilno sodbo in tudi na to sodbo se je tožilstvo pritožilo. Višje sodišče je zadevo znova vrnilo v Kranj in tretja odločitev kranjskega sodišča je bila drugačna od prvih dveh sodb, saj so Kranjčanoma včeraj prisodili kazni.

Tretje sojenje mladeničema ni trajalo dolgo, saj sta v prvi klopi velike dvorane kranjskega sodišča sedela le dobri dve uri. V sklepni besedi je tožilka Helga Dobrin za prvoobtoženega Radojevića predlagala deset mesecev, za drugoobtoženega Savića pa osem mesecev zapora. Po drugi strani je obramba pričakovala še eno oprostilno sodbo.

»Na poti v pošteno življenje«

Radojević, ki je zdaj v zaporu na Dobu, kjer predčasno prestaja štiri leta in pet mesecev zaporne kazni zaradi lanskega ropa poštarja v Čirčah pri Kranju, je sodnici danes dejal, da se je spremenil, in zatrdil, da ga odslej sodišče ne bo več videlo. Savić je poudaril, da se ne bi rad več vrnil v zapor, in zagotovil, da je na poti v pošteno življenje, saj ima reden »šiht« in tudi dekle.

Sodni senat je po krajšem razmisleku sklenil, da sta obtožena kriva nedovoljenega prometa z orožjem ali eksplozivom. Radojeviću so prisodili osem mesecev zapora, Saviću pa osem mesecev zapora, pogojno na tri leta.

Sodba še ni pravnomočna, obramba pa je že napovedala pritožbo.