Kratka policijska kariera

Izdajala sta se za policista ter nad tujimi vozniki prežala s civilnim passatom in utripajočimi rdeče-modrimi lučmi.

Objavljeno
04. december 2017 06.12
Posodobljeno
04. december 2017 18.12

Postojna – Policijska kariera je nekaj, kar bo za vselej zaznamovalo 48-letnika iz Ljubljane in 38-letnika iz Slovenskih Konjic. A tega poklica žal ne bosta mogla vpisati v svoj življenjepis pri iskanju službe, temveč bo to ostalo zabeleženo le v njuni kriminalni kartoteki.

Precej nenavadno kaznivo dejanje so v minulih dneh obravnavali policisti in kriminalisti, saj so naleteli na osumljenca, ki sta se predstavljala za policista. Delo pa sta vzela tako resno, da sta voznikoma zaradi domnevnega prometnega prekrška izrekla celo globo.

Da se po avtocesti prevaža civilni osebni avtomobil VW passat CC, v katerem za volanom menda sedi lažnivi policist, je pravim policistom na uho prišlo po prijavi italijanskega državljana, ki ga je pred dnevi na primorski avtocesti med Ravbarkomando in Postojno ustavil omenjeni avtomobil z utripajočima rdečo-modrima lučema.

Naletela na napačna oškodovanca

»Neznanec je pristopil do vozila oškodovanca, se lažno izkazal za policista z neznano izkaznico in oškodovancu očital prekoračitev hitrosti z izrekom 'globe'. Italijan je osumljencu izročil denar, vendar ni prejel potrdila o plačilu,« je sporočila Anita Leskovec, predstavnica koprske policijske uprave.

Za koliko je »policist« olajšal Italijana, uradno ni znano, po naših podatkih pa je sprva zaradi prehitre vožnje zahteval tisočaka oziroma nekoliko manj, oškodovanec pa mu je po uspešnih pogajanji na koncu izročil 450 evrov. A je imel osumljenec smolo, saj ima italijanski državljan precej poznanstev v Sloveniji, zato mu je bil tudi sistem dela lažnega policista sumljiv in je kaznivo dejanje prijavil.

Podobno obvestilo so dobili v večernih urah 1. decembra, ko je imel na avtocesti Postojna–Razdrto grenko izkušnjo oškodovanec iz Trsta. Njega je po naših podatkih osumljenec oglobil za 150 evrov, oškodovanec (tudi on je zaradi poznanstev v Sloveniji hitro zaznal sumljiv postopek) pa je takoj poklical policijo. Po le nekaj minutah od prijave so postojnski policisti v hitri akciji že izsledili osebni avtomobil znamke VW passat CC, sive barve, in prijeli osumljenca, 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic.


Avtomobil, s katerim sta prežala nad vozniki. Foto: PU Koper

Na podlagi prepoznave so prijeli tudi osumljenca, ki naj bi bil odgovoren za prvo izrečeno globo, gre za 48-letnika iz Ljubljane.

Zoper oba osumljena bodo policisti podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo in goljufije.

Brez izdaje potrdila ni globe

Še nasvet za vse, ki bi iz takšnega ali drugačnega razloga lahko imeli opravka z možem v modrem. Zakon o nalogah in pooblastilih policije določa, da ko policisti opravljajo policijske naloge v civilni obleki, se morajo pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek, izjemoma lahko le z identifikacijsko številko, ter policijsko enoto, v katero je razporejen. Tujcem bo policist po plačilu globe na kraju izdal potrdilo (obrazec velikosti A4 formata), slovenskim državljanom pa plačilni nalog (prav tako obrazec velikosti A4 formata).

Koliko je oškodovancev, ni znano, saj je logično sklepati, da sta prežala le nad tujimi vozniki. Na policiji pa prosijo vse občane, naj v primeru, da jih je v preteklih dneh ustavil lažni policist z avtomobilom na fotografijah, takoj pokličejo na številko 113 in prijavijo kaznivo dejanje.