Kriminalist obveščal kriminalno združbo?

Tožilstvo trdi, da je Igor Bavdek nekdanjemu kriminalistu Evgenu Stenovcu pomagal pri izdaji uradne tajnosti.

Objavljeno
13. december 2011 17.34
Posodobljeno
14. december 2011 05.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Igor Bavdek, 46-letni nekdanji policist, v priporu čaka na sojenje za umor 45-letnega Tineta Resnika, za kar je menda zaslužil 20.000 evrov. Medtem pa višji sodniki odločajo o njegovi usodi zaradi drugih grehov, ki jih je po prepričanju tožilstva storil z Evgenom Stenovcem.

Igor Bavdek je po prepričanju tožilstva skupaj z nekdanjim kriminalistom Evgenom Stenovcem člane mednarodne kriminalne združbe obveščal o preiskavi, ki je potekala proti njim.

Stenovec je bil zaposlen kot kriminalistični inšpektor v sektorju za posebne naloge (oddelek za tajno opazovanje) kriminalistične policije. Septembra 2007 so ju prijeli in v priporu sta prebila dobra dva meseca.

A vrhovnemu državnemu tožilstvu, ki ju je preganjalo zaradi nadaljevanega kaznivega dejanja izdaje uradne tajnosti in pomoči pri temu, očitkov ni uspelo dokazati, zato ju je ljubljansko okrožno sodišče junija letos na sojenju, ki je potekalo za vrati, zaprtimi za javnost, oprostilo. Senat je namreč iz sodnega spisa izločil tako rekoč vse obremenilne dokaze.

Pri sebi imel 345.000 evrov

Višja sodnica poročevalka Marjeta Švab Širok je včeraj na seji, na kateri ni bila navzoča nobena od strank v tem postopku, predstavila primer. Leta 2006 so v tujini prijeli Viktorja Zaplotnika, ki je imel pri sebi 345.000 evrov (pozneje je bil obsojen zaradi pečanja z mamili). Vozil je avtomobil, ki je pripadal sinu Igorja Bavdka.

Izpis telefonskih klicev je pokazal, da je Zaplotnik precej komuniciral z Bavdkom, za katerega so kranjski kriminalisti vedeli, da se druži z nekaterimi njim dobro znanimi osebami - na primer z bratoma Andrejem in Gabrom Hartmanom iz tako imenovane gorenjske heroinske naveze ter Jakobom Remškarjem, ki si zdaj deli zatožno klop z Draganom Tošićem v odmevni zadevi Balkanski bojevnik.

Tožilstvu so aprila 2007 zaradi suma, da se ukvarja z mamili, predlagali ukrep tajnega opazovanja. Preiskovalni sodnik je nato odredil nadzor telefonskih komunikacij za več telefonskih številk, ukrep pa je bil večkrat podaljšan in razširjen še na druge številke.

Policisti so pri tem ugotovili tudi, da Bavdek izdaja zaupne policijske podatke, zaradi česar so pozneje začeli še policijsko preiskavo proti združbi tihotapcev na območju Policijske uprave Koper.

Junija 2007 je sodišče odobrilo tudi tajno delovanje. Zaradi bojazni, da bo izvedel, da so mu preiskovalci na sledi - takrat se je namreč aktivno družil z več kriminalisti -, je policija uporabila tajna delavca iz tujine. Avgusta bi moralo biti prvo srečanje med Bavdkom in njima, a sta namesto Bavdka na kraj srečanja prišla njegova žena in Stenovec.

Dogovorili so se za še eno srečanje, na katerem je Bavdek pokazal določene dokumente z oznako interno iz računalnika Stenovca. Bavdek je tajnima delavcema nato sporočil, da so dokumenti naprodaj za 40.000 evrov, na tretjem srečanju 9. septembra 2007 v ljubljanskem hotelu Mons pa so škrtnile lisice.

Sodišče izločilo dokaze

Ko je sodišče prve stopnje odločilo iz spisa izločiti dokaze, je pojasnilo, da izdaja uradne tajnosti ne spada med kazniva dejanja, za katera se sme odrediti prisluškovanje.

To so namreč izvajali zaradi domnevnega pečanja z mamili, vsi nadaljnji dokazi pa so izvirali iz dokazov, pridobljenih na ta način.

V sodnem spisu je tako ostal le zagovor Stenovca, ta je v svojo obrambo takrat povedal, da je hotel razkriti kriminalno združbo, ki se je ukvarjala s tihotapstvom, postal pa da je žrtev črne policijske operacije. Oprostilna sodba je bila logična posledica.

Višji sodniki pa bodo zdaj morali presoditi, ali ima le prav tožilstvo, ki v pritožbi na sodbo zatrjuje, da so dokazi zakoniti. Ker je bilo prisluškovanje odrejeno zakonito, so po njihovem zakoniti tudi vsi drugi dokazi, ki izvirajo iz tega.

Na pomirjevalih

Spomnimo, da bi se Igor Bavdek s svojim sinom Matejem Bavdkom, katerega ime se je prav tako pojavilo v preiskavi umora Tineta Resnika, a policisti zanj niso našli dovolj obremenilnih dokazov, da bi ga privedli k preiskovalnemu sodniku, pred kratkim moral zagovarjati zaradi ponarejanja listin.

A je njegova zagovornica povedala, da je na tako močnih pomirjevalih, da je komunikacija z njim tako rekoč nemogoča.