Kriminalist zaradi zaveze molčečnosti ni bil zgovoren

Domnevni tajni policijski sodelavec je pojasnil, da morajo sodniki in javnost izvedeti, kako dela policija. V izjavi je zapisal, da mu je Robert Slodej zatrdil, da bodo postopki, ki jih vodijo proti njemu, urejeni in da še komaj preprečuje, da bi tožilka zanj zahtevala odreditev pripora.

Objavljeno
28. januar 2011 18.55
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana - »Obtoženih ne branim, saj z njimi nimam nič in mi, po domače povedano, zanje dol visi. Če mene vprašate, bi morali Hildi soditi v Haagu še za kaj drugega. V bistvu sem jaz edini, ki sem zaprt zaradi Čiste lopate.« Tako je v posebnem slogu na ljubljanskem okrožnem sodišču na sojenju gradbenim baronom in peterici nastopila priča, domnevni tajni policijski sodelavec, ki so ga pripeljali iz koprskih zaporov, kjer je zaradi kaznivega dejanja prikrivanja. Potrdil je, da je pod pritiski kriminalista Roberta Slodeja nemškim varnostnim organom posredoval podatke, na podlagi katerih je po mnenju obrambe slovenska policija začela prisluškovati Ivanu Zidarju. Spregovoril je tudi Robert Slodej, ki je notarsko overjeno izjavo priče označil za neresnično. Ker na večino vprašanj ni hotel odgovoriti, češ da je po zakonu o policiji zavezan molčečnosti, kadar bi odgovor lahko ogrozil policijski vir, ni izpolnil pričakovanj obrambe. Očitkov obtoženim pa sodišče sploh še ni začelo razčiščevati.

Domnevni tajni policijski sodelavec je pojasnil, da morajo sodniki in javnost izvedeti, kako dela policija. V izjavi je zapisal, da mu je Robert Slodej zatrdil, da bodo postopki, ki jih vodijo proti njemu, urejeni in da še komaj preprečuje, da bi tožilka zanj zahtevala odreditev pripora. Ker pa ga je Slodej izkoristil, se je izpovedal svoji zvezi v Nemčiji, kriminalistu Gerhardu Schaffnerju, ki mu je pred tem povedal zgodbo, o kateri je ta poročal v Slovenijo: da Zidar pere denar, utajuje davke, podkupuje in podobno. Da je zapisano res, je potrdil tudi danes, izjavo pa je menda februarja lani narekoval zagovorniku Aleksandru Čeferinu v njegovi pisarni. Izjava je bila po njegovih besedah v odvetniški pisarni na varnem, lahko pa bi jo tudi vzel in strgal, če bi Slodej ali »zlodej«, kot ga je vztrajno imenoval na sodišču, držal besedo. A ga je ta dal zapreti. Priča je med drugim povedala še, da Schaffnerja pozna že od leta 1999, s Slodejem pa je sodeloval več let in ta je z njegovo pomočjo odkril veliko kaznivih dejanj. »Nujno moram zapreti Ivana Zidarja,« mu je menda dejal Slodej in ga nato poslal v Nemčijo, naj naplahta Schaffnerja.

Slodej je na sodišču potrdil, da pričo res pozna, aprila 2007 mu ga je menda predstavil Schaffner, s katerim sta se spoznala pri opravljanju svojega dela. Slodej, ki je po lastnih besedah sodeloval v predkazenskem postopku proti Zidarju, a se je bolj kot z vsebino ukvarjal z organizacijo, je zanikal, da bi se o Zidarju sploh pogovarjala. Z njim se je večkrat srečal kot »z občanom, ki je prostovoljno dajal informacije o drugih primerih«. Priča, je povedal, ga je vztrajno klicala še do pred kratkim in večinoma govorila o svojem primeru. Zanikal je tudi, da je uredil, da so ga v zaporu premestili na odprti oddelek.

Slodej je sicer precej razburil zagovornike, saj na večino vprašanj o krajih srečanj med njim, pričo in Schaffnerjem ter konkretno vsebino njihovih pogovorov ni hotel odgovoriti, češ da mu to preprečuje zakon o policiji. Obramba je zato sodišču predlagala, naj ministrici za notranje zadeve Katarini Kresal naloži, da ga odveže tajnosti. Sodišče bo o tem odločilo naknadno, kakor tudi o tem, ali bodo pričo in Slodeja soočili. Najprej pa bo sodišče na ministrstvo za notranje zadeve poslalo poizvedbo glede dopisa, ki ga je MNZ poslal tožilstvu v Münchnu. To je namreč sporočilo, da Schaffner ne bo prišel na pričanje v Slovenijo zaradi odmevnosti postopka - med drugim je pristojen za policijske zaupnike in bi bilo s tem lahko ogroženo njegovo delovanje, zato so predlagali, naj ga zaslišijo v Nemčiji. Schaffner je sicer poslal svoje stališče in odgovore na šest vprašanj, ki so jih zanj menda pripravili na notranjem ministrstvu. Obrambi se to zdi čudno, saj ministrstvo ni stranka v postopku.

Schaffner je sicer sporočil, da je Slodeju zaupnika, torej danes zaslišano pričo, leta 2007 omenil kot nekoga, ki bi lahko bil koristen, da mu je priča pripovedovala o Zidarju, o čemer je tudi poročal v Slovenijo. Ni pa v tem času opazil nobenih sprememb v zaupnikovem vedenju.

Sojenje se bo nadaljevalo v petek, ko se bo sodišče predvidoma odločilo, ali bodo soočili kriminalista Roberta Slodeja s pričo, ki jo je menda izsiljeval. Naknadno bodo tudi odločili o predlogu obrambe, naj se ministrstvo za notranje zadeve pozove k odvezi molčečnosti Roberta Slodeja, in o tem, ali bodo Gerharda Schaffnerja zaslišali po videokonferenci ali po mednarodni pravni pomoči. Predlog, naj se Slodeju in priči prepove medsebojno komuniciranje, so sodniki zavrnili.