Kriminalisti na agenciji Pristop

NPU in policija preiskujeta nepravilnosti pri delitvi razvojnega denarja za Pomurje. Eni osebi so odvzeli prostost.

Objavljeno
20. april 2012 12.18
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana - Po neuradnih podatkih so danes v drugem delu preiskave domnevnih nepravilnosti pri delitvi razvojnega denarja za Pomurje policisti začasno pridržali Andreja Drapala. Že oktobra lani so pod drobnogled vzeli državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Andreja Horvata.

»Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada izvajajo obširne preiskovalne aktivnosti na območju policijske uprave Ljubljana. Gre za preverjanje sumov storitve več kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete in korupcije. V preiskavi, ki jo vodimo že od leta 2011, preverjamo sume storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic, za kar je predpisana kazen od enega do osmih let zapora,« je danes, potem ko se je razvedelo, da na sedežu podjetja Pristop poteka hišna preiskava, povedal vodja Nacionalnega preiskovalnega urada Robert Črepinko (NPU).

Povedal je, da so začeli ob šestih zjutraj in opravili šest hišnih preiskav, in sicer pri fizičnih in pravnih osebah. Pri hišnih preiskavah so sodelovali ljubljanski kriminalisti in policisti, ki so iskali poslovno dokumentacijo in druge dokaze.

Črepinko je potrdil, da je policija enemu osumljenemu vzela prostost in ga za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržala. Popoldne je bilo pridržanje odpravljeno. Povedal je, da gre za del preiskave, v sklopu katere so več hišnih preiskav opravili že oktobra lani, od takrat pa so preiskovalci dan za dnem pregledovali enormno število zaseženega gradiva - več sto tisoč elektronskih in drugačnih sporočil.

Po njegovih besedah gre za prepletanje zasebnih interesov v povezavi z zlorabami javnih funkcij v primerih javnih naročil za Pomursko regijo. Škoda menda presega milijon evrov, natančneje pa je za zdaj ne morejo opredeliti.

Črepinko je povedal, da jih čaka še precej dela, saj pričakujejo, da bo novega zaseženega gradiva precej. Kot nam je uspelo izvedeti, so se preiskovalci med drugim oglasili na sedežih podjetij Pristop in Consensus. Za Consensus dela Drapal, ki je po besedah direktorice Darinke Pek Drapal v času projekta Pomurje sodeloval s Pristopom. Po neuradnih podatkih pa so hišno preiskavo opravili tudi pri Urošu Haklu iz Pristopa.

Prve hišne preiskave 
že oktobra lani

Vlada Boruta Pahorja je oktobra lani s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade razrešila Andreja Horvata. Na začetku leta je namreč stekla preiskava, povezana z izvajanjem zakona o razvojni podpori Pomurju, v kateri so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi Horvata.

Ta je kot državni sekretar od januarja 2010 vodil takrat ustanovljeno vladno projektno pisarno za Pomurje, ko so se pojavili očitki o navzkrižju interesov in sumi korupcije, pa so mu marca lani pooblastilo za vodenje pisarne preklicali. Pogodbe, sklenjene s podjetji Pribinovina (okrog 100.000 evrov), Oikos (milijon evrov) in Pristop (okrog 600.000 evrov), je zaradi domnevnih nepravilnosti zamrznila nekdanja ministrica za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Duša Trobec Bučan. Na sedežih podjetij Oikos in Pribinovina so hišne preiskave opravili oktobra lani.

Policisti so obsežno kriminalistično akcijo - opravili so 13 hišnih preiskav na območju policijskih uprav Murska Sobota in Ljubljana - izvedli oktobra lani, ko so preiskali tudi prostore omenjene pisarne. Iskali so dokaze za podkrepitev suma o Horvatovem klientelizmu pri pridobivanju denarja za prijatelje in politične somišljenike na javnih razpisih.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so povedali, da je bilo na podlagi preiskav in predkazenskega postopka, ki ga je v prostorih nekdanje vladne službe za lokalno samoupravo in regionalno politiko in pri posameznih zaposlenih izvajal NPU, izdano potrdilo o zasegu predmetov in dokumentov.

Konec decembra je NPU vrnil oziroma izročil nekatere zasežene predmete, predvsem računalnike, medtem ko dokumentacija še ni bila vrnjena.

Drago Menegalija je na naše vprašanje pred dnevi sicer odgovoril, da je bilo v okviru hišnih preiskav zaseženih veliko dokumentov in podatkov v fizični in elektronski obliki in da jih še proučujejo, tako kot tudi druga doslej zbrana obvestila.