Kriminalisti preiskujejo Stožice

Minister Roman Jakič je prepričan v zakonitost in transparentnost svojega ravnanja v prejšnji službi.

Objavljeno
11. december 2013 08.39
preizkave
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si

Ljubljana - Kriminalisti že od zgodnjih jutranjh ur izvajajo hišne preiskave na območju PU Ljubljana.

Kot smo izvedeli, preiskujejo sume zlorabe položaja. Do zdaj so obiskali Stožice, bili pa so tudi na domu ministra za obrambo Romana Jakiča, nekdanjega direktorja podjetja Zavod Tivoli. 

Neuradno smo izvedeli, da kriminalisti preiskujejo odmnevno sporne posle med podjetjema Grep in Zavod Tivoli ter Mestno občino Ljubljana (MOL) pri projektu Stožice. Po podatkih spletnega Večera kriminalisti preiskujejo tudi Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice.

Grep od NLB prejel posojilo v višini 115 milijonov evrov

Kot poroča omenjeni portal, sta Grep oziroma Uroš Ogrin nagovorila MOL, Zavod Tivoli ter Javno podjetje ljubljanska parkirišča in tržnice, da so z njimi sklenili pogodbo za najem parkirišč in poslovnih prostorov Stožice, letna najemnina pa je znašala 1,8 milijona evrov.

Po sklenitvi te pogodbe je Grep lahko prejel posojilo od NLB v višini 115 milijonov evrov oziroma njen prvi del, 50 milijonov evrov, saj je bila garancija za vračilo posojila prav pogodba, vredna 1,8 milijona evrov. Posojilo naj bi Grep dobil pri NLB.

Župan Zoran Janković preiskav ni želel komentirati, jih bo pa menda jutri po posvetu s kolegi.

Povod za današnje preiskave so menda izsledki, do katerih so kriminalisti prišli na podlagi ugotovitev iz lanskega septembra, ko so preiskovalci NPU opravili več hišnih preiskav, tudi na Mestni občini Ljubljana.

Jakič je prepričan v zakonitost in transparentnost svojega ravnanja v prejšnji službi

Ministra Jakiča med jutranjimi hišnimi preiskavmi na njegovem domu ni bilo, ker je z vladno delagacijo obtičal v Moskvi, od koder bi se sicer moral vrniti že včeraj. Je pa zadevo komentiral takoj po prihodu v domovino: »Preiskava je bila kljub moji odsotnosti opravljena na podlagi mojega privoljenja. V tem smislu sem tudi v naprej pripravljen v polni meri sodelovati s preiskovalnimi institucijami.«

Jakič je namreč prepričan v zakonitost in transparentnost svojega ravnanja v prejšnji službi: »Pogodba katere podpis se mi očita ni bila, zaradi odložnih pogojev, ki jih nedvoumno vsebuje in niso bili nikoli izpolnjeni, realizirana. Tako ni povzročila nikakršnih finančnih posledic niti Mestni občini Ljubljana, niti Zavodu šport Ljubljana, niti davkoplačevalcem, ter se v tem smislu z njo nihče ni mogel okoristiti. Prepričan sem, da bodo v toku preiskave ta dejstva obveljala.«

Lozeja že izpustili iz pridržanja

S policije so zjutraj sporočili, da izvajajo skupno sedem hišnih preiskav na naslovih fizičnih in pravnih oseb. Dvema osumljencema so za čas trajanja preiskav odvzeli prostost.

Izvedeli smo, da sta med pridržanimi menda prvi mož Te-Tola Samo Lozej in Hrvoje Drašković, direktor podjetja Energetika Ljubljana. Odgovorni osebi podjetja Grep Uroš Ogrin in Zlatko Sraka menda nista bila pridržana. Lozeja so okrog 12.30 iz pridržanja že izpustili.

V preiskavah sodeluje 36 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).

»Današnje aktivnosti so usmerjene v preiskovanje gospodarskih kaznivih dejanj na škodo gospodarske družbe iz Ljubljane. Preiskava, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo RS, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do osmih let in kaznivega dejanja preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti, za katerega je zagrožena kazen zapora do treh let,« so sporočili s policije.

NPU: Na Jakičevem domu nič kar bi koristilo v preiskavi

Direktor NPU Darko Majhenič je na današnji tiskovni konferenci, ki so jo sklicali po opravljenih preiskavah, povedal, da na domu obrambnega ministra niso našli nič, kar bi jim lahko koristilo v preiskovalnem postopku.

Majhenič je pojasnil, da je preiskava pri prvem kaznivem dejanju, torej zlorabi položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, usmerjena zoper odgovorno osebo javnega podjetja iz Ljubljane, ki se ukvarja z energetiko. Leta 2010 je ta oseba podpisala kupoprodajno pogodbo za nakup prostorov centralne hladilne strojnice v Stožicah in 2011 še aneks k tej pogodbi, oboje v skupnem znesku okrog treh milijonov evrov. S tem je, tako Majhenič, gospodarski družbi pridobil protipravno premoženjsko korist, čeprav je »vedel, da sklenitev teh pogodb ni potrebna, saj je bilo jasno, da bo javno podjetje te prostore dobilo brezplačno v uporabo«.

V zvezi s preslepitvijo pri pridobitvi ugodnosti pa je osumljenih več oseb. Osumljeni družbi sta, kot ugotavljajo kriminalisti, pogodbo o najemu posojila z banko sklenili, čeprav sta vedeli, da družbi ne izpolnjujeta vseh pogojev. »Predstavnikom bank so predložili lažni dogovor o upravljanju in najemu parkirnih mest, čeprav so vedeli, da je dogovor namenjen le za izpolnitev pogojev črpanja posojila. Pri tem so jim pomagale tri osebe,« je povedal Majhenič.