Kriminalisti preiskujejo sume oderuštva, goljufije, pranja denarja

V središču preiskave oderuško posojanje denarja. Med preiskovanci neuradno tudi nekdanji odvetnik Janez Žlender.

Objavljeno
22. januar 2014 10.46
PREISKAVE
Mitja Felc, kronika; Miha Rubin in Robert Galun, Maribor
Mitja Felc, kronika; Miha Rubin in Robert Galun, Maribor

Maribor, Ljubljana - Kar 198 kriminalistov in policistov iz osmih policijskih uprav je danes zavihalo rokave v preiskavi gospodarskih kaznivih dejanj, s katerimi so osumljenci menda oškodovali več sto ljudi. V središču preiskave so sporni posli dajanja oderuških posojil, pranja denarja in goljufij, policija pa je začasno pridržala štiri osumljence.

Današnje aktivnosti kriminalistov v sklopu omenjene preiskave so sočasno potekale v Mariboru in Ljubljani, kjer so na naslovih fizičnih oseb in podjetij opravili skupaj 17 hišnih preiskav, je sporočil tiskovni predstavnik mariborske policijske uprave Miran Šadl. Preiskava, ki jo usmerja mariborsko okrožno tožilstvo, je usmerjena na kazniva dejanja oderuštva, goljufije in pranja denarja. Med hišnimi preiskavami so kriminalisti in policisti iskali poslovno dokumentacijo in druge dokaze. Pri včerajšnjih operativnih aktivnostih so sodelovali policisti iz Maribora, Ljubljane, Murske Sobote, Celja, Kopra, Kranja, Novega mesta in Nove Gorice.

Odvetnik zašel na kriva pota?

Slišati je bilo, da so v središču preiskave nečednosti pri odkupu zlata, a po naših zanesljivih informacijah kriminalisti tega niso vzeli pod drobnogled, temveč so se osredotočili na druga kazniva dejanja. Predvsem jih zanima oderuško posojanje denarja, pod drobnogledom pa se je menda znašel tudi nekdanji ljubljanski odvetnik Janez Žlender, ki mu je odvetniška zbornica pred štirimi leti odvzela licenco.

Čeprav Žlendra v imeniku odvetnikov že dolgo ni več, je na Miklošičevi cesti 38 v Ljubljani na zvoncu še vedno zapisano ime njegove (nekdanje) odvetniške pisarne. Iz javno dostopnih evidenc je razvidno, da se je Odvetniška pisarna Žlender, d. o. o., preimenovala v FSN, družba za trgovino in storitve. Prepletenost družb, povezanih s FSN, pa hitro razkrije, zakaj na policiji pravijo, da so razbili mrežo medsebojno povezanih podjetij.
Štirje pridržani so stari od 28 do 48 let, gre za tri moške in eno žensko.

Sumijo jih, da so od leta 2009 organizirali mrežo medsebojno povezanih gospodarskih družb, odgovorni v teh podjetjih pa so v postopkih odobravanja kreditov izkoriščali finančno stisko kreditojemalcev in jim pod oderuškimi pogoji odobravali kredite. Po Šadlovih besedah so odobravali manjše kredite do 5000 evrov za krajše časovno obdobje in zaračunali obresti, pri čemer je efektivna obrestna mera presegala zakonsko določeno, tako da so morali kreditojemalci vračati tudi po 130 odstotkov vrednosti glavnice. »Na ta način so osumljeni svojim podjetjem pridobili protipravno premoženjsko korist, ki presega 174.000 evrov,« je dejal Šadl, ta denar pa so nato nakazovali med svojimi podjetji, da bi prikrili njegov izvor.

Med oderuštvom in pranjem denarja so se, tako kaže kriminalistična preiskava, nekateri ukvarjali še z goljufijami. Oškodovancev je približno 150 iz vse Slovenije, v postopkih urejanja odškodninskih zahtevkov pri zavarovalnicah pa so jim zaračunavali določene stvari, ki jih niso opravili oziroma so bili stroški nepotrebni (pridobivanje nepotrebnih izvedenskih mnenj). Na ta način so svojim podjetjem pridobili malo več kot 51.000 evrov protipravne premoženjske koristi.

Tržni inšpektorat že pred leti zaznal nepravilnosti

Časnik Dnevnik je že pred časom pisal, da sta odvetnik Žlender in mariborski podjetnik Igor Bandić (po naših podatkih včeraj ni bil med pridržanimi) v zadnjih desetih letih ustvarila eno največjih posojilnih hobotnic v regiji, ki slovenskim in hrvaškim upokojencem ter posameznikom v stiski po oderuških obrestnih merah ponuja gotovinska posojila. Lovke domnevno kriminalne posojilne hobotnice menda segajo tudi čez slovensko mejo, in sicer na Hrvaško, Slovaško in Češko. Prav družba iz Češke je bila pred leti trn v peti tudi slovenskemu tržnemu inšpektoratu. Ali se je znašla tudi v tokratni kriminalistični preiskavi, ni znano.

Češkemu podjetju Kartagina, ki je od lanskega marca izbrisano iz poslovnega registra, so na tržnem inšpektoratu že konec leta 2011 prepovedali sklepanje kreditnih pogodb s slovenskimi potrošniki, odločbam pa so sledile tudi denarne kazni, ki do danes zaradi nepravnomočnosti postopka še niso plačane. Direktor podjetja je bil Marko Štelcl, solastnik pa med drugim Janez Žlender. Po naših podatkih so včeraj za čas hišnih preiskav oba pridržali. Zaradi drugega sklopa kaznivih dejanj, torej goljufije, pa so menda prostost odvzeli še Mariborčanu Smilijanu Hostniku.

Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica, nam je pojasnila, da so inšpekcijski nadzor nad poslovanjem spornih družb opravili na podlagi letnega načrta dela, ocene tveganja in že ugotovljenih kršitev na področju potrošniškega kreditiranja, zato so vse dosedanje nadzore izvedli samostojno. »Ugotovitve, ki se nanašajo na sume kaznivih dejanj, denimo oderuštva, smo posredovali pristojnim organom pregona,« je sklenila Grlićeva in dodala, da bodo več pojasnil posredovali pozneje.

Več bo znanega predvidoma na petkovi tiskovni konferenci, kjer bo poleg kriminalistov svoje ugotovitve pojasnil še tržni inšpektorat.