Kriminalisti začeli s preiskavo kraja požara

Minulo noč so požar, ki je v nedeljo izbruhnil v podjetju Gorenje Surovina, v celoti obvladali.

Objavljeno
24. julij 2013 12.37
Požar Surovina Maribor
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Maribor - Mariborski kriminalisti so skupaj s strokovnjaki Nacionalnega forenzičnega laboratorija iz Ljubljane danes začeli ogled kraja požara v podjetju Gorenje Surovina v Mariboru.

Kot je za STA danes povedal direktor podjetja Gorenje Surovina Jure Fišer, so minulo noč v celoti obvladali požar, ki je popolnoma razdejal obrat za predelavo plastike in papirja na Teznu. »Trenutno vzpostavljamo sistem požarne straže s prisotnostjo manjšega števila gasilcev in vozil, z namenom, da ne bi v prihodnjih dnevih prišlo do ponovitve požara,« je pojasnil.

Požar je izbruhnil v hali za predelavo odpadkov na Teznu v nedeljo okoli 13. ure, v noči na ponedeljek pa se je razširil še na sosednjo deponijo. »Trenutno še ne razpolagamo s podatkom o oceni škode, saj moramo počakati na konec preiskave,« je povedal Fišer.

Začela se je tudi preiskava za ugotavljanje vzrokov požara. Kriminalisti namreč vse do danes zaradi visokih temperatur ter sproščanja plinov in dima niso mogli pristopiti do kraja dogodka.

V civilni zaščiti domnevajo, da je začelo goreti na strehi hale, nato pa se je ogenj razširil nižje v poslopje. Neuradno se navaja, da je začela goreti sončna elektrarna na strehi hale.

Gasilci, ki so imeli pri gašenju velike težave, so ob tem opozorili na nevarnost takšnih sistemov. Gašenje fotovoltaičnih modulov je namreč zelo nevarno, saj ti kljub pretrganim vezem oddajajo električno energijo, dokler imajo vir svetlobe. »Strah nas je vsakega takšnega požara,« je v ponedeljek povedal vodja občinske službe za zaščito in reševanje Slobodan Stojanović.

Te nevarnosti se po besedah novega predsednika uprave Davida Kastelica zavedajo tudi v Zavarovalnici Maribor, zato so se doslej izogibali zavarovanju sončnih elektrarn. »To je sorazmerno neznano področje, iz katerega nimamo izkušenj, zato smo bili ves čas previdni pri sprejemanju zavarovanj sončnih elektrarn,« je dejal na včerajšnji novinarski konferenci.

Sami večje škode pri požaru v Gorenje Surovini ne pričakujejo, saj je imela družba pri njih zavarovanih le nekaj vozil.