Prijateljica zdravnika Radana vključena v preiskavo v UKC

Kriminalistko, neuradno partnerico zdravnika osumljenega evtanazije, preiskuje policija. Ostane lahko brez službe.

Objavljeno
12. februar 2015 09.45
Intenzivna kriminalistična preiskava še poteka
Ni. Č., Pi. K., Delo.si
Ni. Č., Pi. K., Delo.si

Ljubljana - V kriminalističnem oddelku, ki preiskuje sum evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru, je po neuradnih informacijah Dnevnika tudi partnerica oziroma tesna prijateljica osumljenega zdravnika Ivana Radana. Zaradi tega se pojavlja sum o nasprotju inetresov, saj bi zaradi osebnih vezi z zdravnikom lahko vplivala na preiskavo.

Njun odnos je pred kolegi skrivala, osumljeni zdravnik pa ji je v letu in pol, kljub temu, da ni bil njen lečeči zdravnik, predpisal veliko količino psihoaktivnih zdravil, poroča Dnevnik. Težave z odvisnostjo naj bi imel tudi Radan.

Vodstvo ljubljanske policijske uprave po informacijah nekaterih policistov ščiti hrbet sporni kriminalistki M. H., ta pa osumljenemu zdravniku Radanu.

Ko je kriminalistični oddelek, ki se ukvarja z najhujšimi oblikami kaznivih dejanj, prejel zapisnik o sumu evtanazije v ljubljanskem kliničnem centru, kriminalistka ni omenila prijateljevanja z zdravnikom, čeprav bi to morala povedati in se od preiskave tudi povsem izolirati. 

Policija: Do vplivanja ni prišlo

Kriminalisti so ugotovili, da je M. H., že leta 2012 sodelovala pri preiskavi primera pokojnika, ki je umrl v varstvu Radana. Policija je po poročanju Televizije Slovenije proti kriminalistki, ki preiskuje dogodke na nevrološki kliniki povezane z domnevno evtanazijo, sprožila delovnopravni postopek.

Na policiji so za omenjeno televizijo zanikali, da bi do vplivanja tudi dejansko prišlo ali, da bi bila preiskava ogrožena. Tiskovni predstavnik Policijske uprave Ljubljana Vinko Stojnšek je zatrdil, da kriminalistka na konkretno preiskavo ni mogla vplivati, ker da ni bila neposredno vključena v preiskavo na nevrološki kliniki zato ta ni ogrožena. A to je zgolj naključje, saj sama o poznanstvu z Radanom ni povedala niti nadrejenim niti sodelavcem.

Tudi zakon o integriteti in preprečevanju korupcije za uradne osebe zapoveduje, da morajo o morebitnih okoliščinah nasprotja interesov obvestiti svojega nadrejenega in do njegove odločitve prenehati z delovanjem v morebitno sporni zadevi. Po zakonu je za neizločitev iz takšnih postopkov zagrožena tudi kazen.

Stojanšek je dejal, da je policija proti kriminalistki sprožila delovni postopek, ostane pa lahko tudi brez zaposlitve.