Kristjan Sušinski zapustil zapor na Dobu

Za zapahi ostajata še Boško Šrot in Nastja Sušinski. Igor Bavčar še bolan.

Objavljeno
20. junij 2015 00.01
Sodišče
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika
Ljubljana – Kristjan Sušinski, skupaj z bratom Nastjo Sušinskim, Boškom Šrotom in Igorjem Bavčarjem pravnomočno obsojen zaradi trgovanja z Istrabenzovimi delnicami, je po naših podatkih predvčerajšnjim po sklepu vrhovnega sodišča zapustil zapore na Dobu.

V četrtek popoldne so po naših zanesljivih informacijah z vrhovnega sodišča v zapore na Dobu poslali sklep, da se za obsojenega Kristjana Sušinskega prekine prestajanje zaporne kazni. Zakaj točno, ni znano, saj dokončna odločitev senata vrhovnih sodnikov, ki mu predseduje Marko Šorli, glede zahteve za varstvo zakonitosti obsojenih v zadevi Istrabenz še ni sprejeta. Sklepo izpustitvi Kristjana Sušinskega iz zapora pa nakazuje, da bo vsaj zanj sodba razveljavljena.

Nakazuje se na razveljavitev

Pod ključem od lanskega oktobra zaradi nezakonitih poslov pri trgovanju z Istrabenzovimi delnicami še naprej ostajata nekdanji prvi mož laške pivovarne Boško Šrot (obsojen na pet let in deset mesecev zapora) in Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec Istrabenza (prisodili so mu tri leta in devet mesecev zapora). Kristjanu Sušinskemu pa so iz zdravstvenih razlogov prestajanje zaporne kazni preložili in se je za zapahe preselil v sredini decembra. Kot je znano, na Dobu že nekaj časa pričakujejo tudi Igorja Bavčarja, nekdanjega predsednika uprave Istrabenza, ki je bil zaradi kaznivih dejanja napeljevanja k zlorabi položaja in pranja denarja obsojen na sedem let zapora. Povrniti mora še 21 milijonov evrov nezakonito pridobljenega premoženja.

Zaradi pranja denarja je bil na tri leta zapora obsojen tudi Kristjan Sušinski. Ali se vrhovno sodišče nagiba v smer, da bo sodba razveljavljena zato, ker mu je pranje denarja težko očitati, so le ugibanja. Neuradno smo izvedeli, da je Sušinski nezakonito pridobljen denar zapravil, zato je o pranju težko govoriti. Prav tako so le ugibanja, kaj odločitev vrhovnih sodnikov pomeni za Bavčarja, ki je bil prav tako obsojen zaradi pranja denarja. Ker na prestajanje zaporne kazni zaradi zdravstvenih težav še ni odšel, vrhovno sodišče razumljivo ni izdalo sklepa, da se ga nemudoma izpusti iz zapora, kar bi sicer tako kot v primeru Sušinskega nakazovalo v smer razveljavitve pravnomočne obsodbe.

Novi izvedenec za Bavčarja

Pred dnevi pa smo poročali, da je ljubljansko okrožno sodišče glede Bavčarjevega zdravstvenega stanja sklenilo, da ga na podlagi nove prošnje za odlog prestajanja zaporne kazni znova pregleda izvedenec kardiološke stroke, a tokrat bo to menda opravil drug, nov izvedenec. Za Šrota in Nastjo Sušinskega pa usoda ostaja pravnomočno zapečatena, saj vrhovno sodišče, kot rečeno, ni sklenilo, da se ju izpusti iz zapora.