Krivde za umor geometra ni priznal

Zaradi spora z občino o cesti je Roman Hočevar ustrelil 47-letnega geometra, sam pravi, da je bil žrtev nekakšne zarote.

Objavljeno
06. februar 2013 14.14
Posodobljeno
07. februar 2013 05.00
SOJENJE ROMAN HOCEVAR
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – »Ne,« je bil kratek 46-letni Roman Hočevar, ko ga je ljubljanska okrožna sodica Vesna Podjed pobarala o krivdi za umor 47-letnega geometra Romana Novakoviča 18. septembra lani v vasi Hrustovo v zaledju Velikih Lašč. Ta je po strelu s pištolo v glavo umrl.

Roman Hočevar, varnostni inžinir po poklicu, je na sodišču povedal, da ne priznava nobenih dejstev iz obtožnice, ki mu očita, da je umoril Romana Novakoviča in kaznivo dejanja prometa z orožjem. Je pa nakazal, da bo sojenje še zanimivo, saj je sodišču predlagal vrsto prič in listinskih dokazov, s katerimi bi rad dokazoval, da je bil žrtev nekakšne zarote oziroma kaznivih dejanj na lokalni upravni enoti.

Ceste ni hotel dati

Septembra lani smo poročali, da je je bila policija ob 10.30 obveščena o streljanju v Hrustovem. Geometer je prišel v okviru postopka razlastitve izmerit še edini, približno 100 metrov dolgi odsek makadamske poti skozi vas. Družina Romana Hočevarja je namreč pred kakšnimi tridesetimi leti dovolila, da speljejo novo pot po njihovem zemljišču, toda kasneje, ko je občina asfaltirala to cesto, Roman Hočevar tega ni dovolil in tudi pozneje ni hotel skleniti kakršnega koli dogovora.

Občina se je z njim dogovarjala tri leta, od 2006 do 2009, potem pa so se odločili za postopek razlastitve. Laški župan Anton Zakrajšek nam je takrat povedal, da so mu ponujali zamenjave zemljišča in cene, ki so bile nad takrat določenimi, da bi rešili teh sto metrov ceste, ki so jo ljudje brez težav uporabljali zadnjih trideset let.

Toda skupne rešitve ni bilo mogoče najti. Hočevar je menda spreminjal svoje odločitve in ni hotel ničesar podpisati. Zato je občina Velike Lašče leta 2009 začela postopek razlastitve, kar pomeni, da je vse nadaljnje postopke prevzela upravna enota.

Usodnega dne so se na sporni odsek makadamske ceste odpravili trije ljudje, ki so se pred tem že dvakrat umaknili, Hočevar pa je zato dobil tudi kazen. A Hočevar je prišel iz hiše s pištolo in večkrat ustrelil. Geometer je umrl na kraju nesreče, drugima dvema je uspelo pobegniti.

»Vse je povezano med seboj«

Hočevarjev zagovornik Martin Šafar je sodnici na predobravnavnem naroku predlagal, naj senat na sodišču zasliši izvedenki Martino Tomori in Anamarijo Zavašnik, ki sta izdelali izvedensko mnenje (izvedeli smo, da je bil po njunem mnenju Hočevar v času storitve kaznivega dejanja zmanjšano prišteven, a ne bistveno). Šafar med drugim meni, da iz mnenja ni razvidno, v kolikšni meri so določene osebnostne motnje, ki sta jih ugotovili, vplivale na njegovo domnevno ravnanje. Glede razjasnitve dogajanja tistega dne in Hočevarjevega psihičnega stanja, je predlagal tudi vrsto prič.

Hočevar pa bi na prostoru za priče rad videl tudi vse, ki so kakorkoli sodelovali v preiskavi zoper njega, od forenzikov, policistov in vseh ostalih, da bi bilo jasno, kako je bil voden postopek zoper njega. Sodnici je tudi predlagal več listinskih dokazov, s katerimi bi dokazoval, da je bil žrtev več kaznivih dejanj: »Če bi mi pustili, bi jih šel iskat, ker samo jaz vem kje so,« je povedal Hočevar in dodal, da bi na podlagi teh lsitin sodišču predlagal še več prič.

Med drugim je o teh dogodkih povedal, da mu na upravni enoti niso dali za podpisati potnega lista, poleg tega se nič ne dogaja z presojanjem o njegovi odškodnini zaradi napada medveda (Časopisi so o Romanu Hočevarju pisali predlani aprila, ko je odšel nabirat gobe in ga je napadel medved in ga šestkrat ugriznil). Prav tako bi rad zaslišal osebe, ki so vodile postopek izdaje njegove bančne kartice, saj ima menda račune, za katere sploh ne ve. »To je vse v bistvu povezano,« je sodnici povedal o tem, zakaj je to pomembno.

Tožilec se je z zaslišanjem nekaterih prič in izvedenk strinjal, nasprotoval pa predvsem zaslišanju preiskovalcev in Hočevarjevim predlogom. O dokaznih predlogih bo odločil senat.

Predobravnavnega naroka se je udeležil tudi pooblaščenec družine pokojnika in v spis vložil premoženjsko-pravni zahtevek. Novakovičeva žena od Hočevarja zahteva okrog 50.000 evrov odškodnine in 900 evrov mesčne rente. Po 37.000 evrov zahtevata tudi njena otroka, eden od njiju tudi 400 evrov mesečne rente. Sojenje se nadaljuje 8. marca.