Krivdo priznali, a o kaznivih dejanjih nič ne vedo

Nekdanji soobtoženec združbe preprodajalcev drog je povedal, da je sporazum podpisal le zaradi pritiskov.

Objavljeno
03. november 2016 16.47
suhadolnik KOKAIN (ZA NEDELO)
Jure Predanič
Jure Predanič

Ljubljana – Da je podpisal le zaradi pritiskov in groženj tožilstva, da o zadevi nič ne ve, je na ljubljanskem okrožnem sodišču na sojenju združbi domnevnih preprodajalcev mamil povedal Zoran Tošović. Tudi preostali, ki so s tožilstvom sklenili sporazum o priznanju krivde, so bili na sodišču redkobesedni.

Na nadaljevanju sojenja članom združbe, ki se je po očitkih iz obtožnice ukvarjala s prodajanjem droge, so bili zaslišani nekdanji soobtoženi v tej zadevi. Prostor za priče so menjavali zelo hitro, saj po lastnih besedah niso imeli povedati kaj več, kar so v tej zadevi že povedali in priznali, nekateri pa so zdaj celo spremenili zgodbo. »Pojma nimam,« je tako Zoran Tošović odgovoril na vprašanje predsednice senata Nine Drozdek Draganić, ali ve, zakaj je vabljen na sodišče. »Krivdo sem priznal zaradi pritiskov in groženj tožilstva, bil sem tudi bolan, in tako sem podpisal, ker sem se hotel čimprej rešiti zapora, da grem na prostost,« je na prigovarjanje, naj pove vse, kar ve o zadevi, dejal Tošović. Na vprašanje, za kakšne pritiske je šlo, pa je povedal, da je zaradi priznanja dobil dve leti in pol zapora namesto petih.

Priznati je moral »vse«

Tudi Dušan Djukanović, ki je prav tako s tožilstvom sklenil sporazum o priznanju krivde, je na vprašanje, kaj ima povedati o zadevi, dejal, da nič in da ne držijo očitki tožilstva, da je prek obtoženega Slavka Ferjana nabavil drogo za Senada Muhamedagića. »Bil sem v kontaktu z Muhamedagićem, pogovarjala sva se o 50 gramih kokaina, a iz vsega tega nato ni bilo nič,« je povedal Djukanović. Na vprašanje, zakaj je torej priznal očitke tožilstva tudi v tem delu, pa je dejal, da drugače ni šlo, saj je moral v sporazumu priznati vse, kar se mu očita oziroma »celoten paket«, sicer do dogovora ne bi prišlo. Ferjan se z drogo namreč nikoli ni ukvarjal. Kokain, je še povedal, je prodal le nekdanjemu soobtoženemu Tomu Murovcu. Ta je bil včeraj tudi zaslišan kot priča, a je ekspresno odkorakal s sodišča, saj je povedal le, da od vse skupine na zatožni klopi pozna le Djukanovića, od njega je namreč kupil kokain, kar je tudi priznal. Na prostor za priče sta stopila tudi Alenka Jelčič in Dragan Krejić, ki sta priznala, da sta prek slovensko-hrvaške meje tihotapila kokain, a prav tako nista imela veliko povedati. Krejić je pojasnil, da ga je za to angažiral njegov stric Tošović, sicer pa o zadevi ne ve ničesar in je zanj stvar končana.

Predlagali zaslišanje Tošića

Na prihodnjih obravnavah bo sicer zaslišanih še precej prič, med njimi so predlagali tudi zaslišanje Dragana Tošića iz zadeve Balkanski bojevnik. Sodišče je na zatožno klop v tej zadevi sicer posadilo Matevža Jenka, Saša Dujmovića, Senada Muhamedagića, Zvonka Hajška, Slavka Ferjana, Darka Ostojića, Dragana Miladinovića, Sama Amona, Ivico Nenadića, Zorana Zadravca in Maria Bučana, medtem ko je devet obtožencev še pred sojenjem priznalo krivdo za vpletenost v tihotapljenje in prodajo droge, še nekaterim pa sodijo v drugih postopkih doma in v tujini.

Združba je po očitkih tožilstva operirala z velikimi količinami drog. Tako naj bi se med drugim dogovarjali o transportu najmanj 320 kilogramov kokaina na avstrijskem katamaranu, a se to zaradi zapletov ni zgodilo. V drugem primeru so domnevno Muhamedagić, Dujmović in Nebojša Čubrilović (ta je pred našimi organi pobegnil v BiH, imel je namreč tudi tamkajšnje državljanstvo, vendar so ga tam nato ustrelili) ter nekateri drugi organizirali transport več sto kilogramov kokaina na jadrnici, ki pa se ni končal po njihovih načrtih. Več kot 1500 kilometrov na odprtem morju se je jadrnici zlomil jambor, kapitana in posadko pa je menda rešila posadka tovorne ladje, ki je takrat po naključju plula mimo. Več sto kilogramov kokaina so menda takrat v paniki odvrgli v morje, poškodovano jadrnico pa pustili sredi morja. Muhamedagić, ki je državljan Hrvaške, je menda imel tesne »poslovne« stike tudi s Hajškom, ki je znan iz afere o nezakonitih športnih stavnicah. Tožilstvo je tako med drugim opisalo, kako so osumljenci opravili več prevozov po več kilogramov heroina.

Trije obtoženi nezakonite trgovine s kokainom, Miladinović, Muhamedagić in Ostojić, so po trditvah tožilstva načrtovali tudi rop Zorice Škrbić, partnerice Dejana Vidmarja, ki je bil obsojen na zaporno kazen zaradi ropa trezorjev banke SKB. Predvidevali so namreč, da je del roparskega plena zazidan v njenem stanovanju. Kot je Ostojić povedal na eni od prejšnjih obravnav, je bila Škrbićeva zaradi povezave z Vidmarjem pod nadzorom policije, zato načrtovanje ropa ne bi bilo smiselno, medtem ko Miladinović o pokojnici ni hotel govoriti, saj to po njegovem mnenju ni moralno. Škrbićeva je, kot je znano, kasneje postala žrtev druge tolpe, ki jo je ugrabila in jo tudi mučila. Potem ko so jo odvrgli iz avtomobila v Podpeči, je umrla zaradi hudih poškodb.