Krivdo vali na mrtvo ženo in taščo

Sojenje Janezu Fortunu, obtoženemu, da je ženo ubil v navzočnosti dveh njunih mladoletnih otrok

Objavljeno
10. julij 2015 16.09
Marjana Hanc
Marjana Hanc

Kranj – »Zelo mi je žal za ta dogodek, zaradi katerega sta otroka praktično ostala brez staršev. Že več kot leto ju nisem videl,« je včeraj na kranjskem okrožnem sodišču začel svoj zagovor 41-letni Janez Fortun. Obtoženi je 12. maja lani v Preddvoru z 20-centimetrskim kuhinjskim nožem v navzočnosti dveh otrok šestkrat zabodel ženo Mirjano.

Poročali smo že o družinski tragediji, ko je 12. maja lani po nasilnem sporu med zakoncema v stanovanjski hiši v naselju Francarija v Preddvoru umrla 36-letna ženska, mati štirih otrok. Janez Fortun je potem, ko je ženo Mirjano zabodel z nožem v navzočnosti dveh njunih mladoletnih otrok, poklical policijo po telefonu in naznanil svoje dejanje. Reševalci Mirjani niso mogli pomagati, njemu pa so policisti vzeli prostost.

Že čez nekaj ur je Fortun z vklenjenimi rokami bežal s kranjske policijske postaje, kjer so ga zasliševali. Pravzaprav je bolj poskušal zbežati, kajti njegov beg se je po približno 100 metrih blizu kinematografa že končal. Policisti so ga hitro prestregli in pospremili nazaj v prostore za pridržanje. Preiskovalna sodnica je po zaslišanju za Fortuna, obtoženega uboja, odredila pripor.

Otroka doživela hud travmatični dogodek

Predobravnavni narok avgusta lani, ki naj bi ga vodila sodnica Andreja Ravnikar, se zaradi prepoznega vročanja vabila zagovornici Renati Godnjov Špik sploh ni začel. Dva tedna pozneje, ko je narok na okrožnem sodišču vodila druga sodnica Andrijana Ahačič in je tožilstvo v zameno za priznanje ponudilo enotno kazen deset let zapora, se je Fortun odločil, da kaznivega dejanja uboja ne prizna. Zatrdil je, da se ničesar ne spomni. Podobno, da nič ne ve, kaj se je dogajalo v hiši prav v času, ko je umrla njegova žena, je na včerajšnji glavni obravnavi zagotavljal že tretji sodnici Metki Radjenovič.

Tožilka Helga Dobrin je v obtožnici navedla, da je Fortun obtožen kaznivega dejanja umora in dveh kaznivih dejanj zanemarjanja mladoletnih oseb, zaradi česar je bil ogrožen njun razvoj. Obtoženi je 12. maja 2014 v Preddvoru s kuhinjskim nožem, ki je imel rezilo dolgo 20 centimetrov, v navzočnosti dveh otrok šestkrat zabodel ženo, in sicer v prsni koš in trebuh. Otroka sta bila izpostavljena hudemu travmatičnemu dogodku, je brala tožilka.

Zelo se je razburil po klicu tašče

Na vprašanje sodnice, ali razume obtožnico, je obtoženi pritrdil, v svoj zagovor pa je povedal, da otrok (žena Mirjana je imela iz prejšnje zveze še dva svoja otroka, op. a.) nikoli ni trpinčil. Povedal je, da so se v družini lepo razumeli, dokler nista imela tako on sam kakor tudi žena psihičnih težav. »Nisem vedel, ali sta otroka v sobi ... Ko je bila žena na tleh, sem ju odstranil. Ne vem, ali sta sploh zaznala, kaj je bilo. Priče naj bi trdile, da sem otrokom govoril o tem, da sem jim vzel mamico. To ni res, nič nisem rekel, ampak sem ju odstranil in poklical policijo. Prav tako ni res, da bi otroke v preteklosti tepel, kajti če bi to bilo res, bi žena to opazila in bi posegla vmes,« je povedal Fortun.

Razložil je še, da se veliko stvari pred »dogodkom« slabo spominja, ve pa, da se je zelo razburil po klicu tašče, ko je klicala hčerko. »Ko je Mirjana nehala govoriti po telefonu, sva se začela prepirati in rekla je, da bo zaklenila vrata, da ne bom mogel več priti v stanovanje. Začela sva se prerivati, potem pa se ne spomnim več ... Pet let sva imela z Mirjano krasno skupno življenje, zaželela sva si dva otroka in ju tudi imela.

Ni bilo vse tako slabo, kot hočejo nekateri prikazati. Ni res, da bi bil pijanec, ampak sem hodil v službo (delal je kot mehanik), skupaj smo obdelovali vrt in bilo je v redu. Je pa Mirjana imela veliko psihičnih težav, ki jih je prinesla še iz odnosa s prejšnjim partnerjem. Potem ko se je tašča upokojila in je imela več časa, je pogosto ponavljala, da njena hči trpi in zato sva se velikokrat sprla ... Težave bi morala reševati s pomočjo psihiatra, kakšnega svetovalca, da bi se razšla in otroci ne bi trpeli ... Tako pa niti na ženin pogreb nisem mogel,« je kar vrelo iz Janeza Fortuna.

Glavna obravnava se bo nadaljevala 18. avgusta.