Kriza prinaša razmah tveganj za zlorabe

Zloraba evropskih sredstev. Samo leta 2013 za 309 milijonov evrov oškodovanj.

Objavljeno
26. januar 2015 18.28
sipic/fank
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika

Ljubljana – Da policija obravnava čedalje več goljufij na škodo EU, je bilo slišati te dni v Gotenici, kjer je v okviru projekta Themis potekala delavnica, namenjena izboljšanju učinkovitosti odkrivanja in preiskovanja zlorab pri pridobivanju in porabi evropskih sredstev. Po besedah Marjana Fanka, novega generalnega direktorja policije, gre za najtežje oblike kriminalitete in praviloma visoke zneske.

Od leta 2009 do 2013 se je poročanje evropske komisije o goljufijah na ravni Evropske unije povečalo za 22 odstotkov. Samo leta 2013 je bilo zaznanih kar 1609 primerov nepravilnosti, v katerih je bila Evropska unija oškodovana za kar 309 milijonov evrov evropskih sredstev, pojasnjujejo na policiji.

»V slovenski policiji smo od inkriminacije kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije zaznali povečanje števila teh kaznivih dejanj in tudi povečanje protipravno pridobljene premoženjske koristi. V letih 2008 in 2009 ni bilo obravnavanih tovrstnih kaznivih dejanj, leta 2010 so bila obravnavana tri, leta 2011 devet, leta 2012 že petnajst, leta 2013 pa je število kaznivih dejanj upadlo na osem,« so sporočili.

»Vsi, ki smo kakor koli vpeti v zagotavljanje varnosti in pravnega reda države, se zavedamo, da zaostren gospodarski položaj ustvarja odlične razmere za razmah tveganj in zlorab finančnih sredstev tako na škodo posameznih držav kot tudi na škodo Evropske unije. Zdaj negotova prihodnost je postavila na preizkušnjo osebnostno in poklicno integriteto marsikaterega posameznika, njegova etična načela in vrednote, ki so pravzaprav prvo varovalo za preprečevanje zlorab.

Glavni smoter vsakega javnega proračuna je zadovoljevanje družbenih potreb in interesov prebivalcev neke skupnosti. Zlorabe evropskih sredstev spadajo med najtežje oblike kriminalitete, saj gre za neposredno oškodovanje državljanov. Tudi zneski pri tovrstnih zlorabah so pogosto zelo veliki, kar tem kaznivim dejanjem daje dodatno težo,« je Fank povedal v svojem nagovoru ob odprtju delavnice.

Na delavnico so zato povabili več kot dvajset različnih institucij – ministrstev, uradov, služb, nevladnih organizacij, izobraževalnih institucij in drugih –, ki bodo v projektu sodelovali bodisi kot izvajalci bodisi kot udeleženci, je povedal pomočnik vodje Uprave kriminalistične policije Slavko Koroš. Projekt so pripravili, ker se je v preteklosti pokazala potreba po dodatnem znanju iz zakonodaje, prepoznavanja tovrstnih kaznivih dejanj, možnosti mednarodnega sodelovanja in pridobivanja dokazov iz tujine ter poznavanja nacionalnih in evropskih institucij, ki se ukvarjajo s preprečevanjem goljufij v škodo Evropske unije.

V okviru projekta bodo po pojasnilih policije tako izvedli usposabljanje za kriminaliste, tožilce, sodnike in druge, ki se ukvarjajo z bojem proti goljufijam na škodo Evropske unije. Tudi projekt Themis, ki se bo končal predvidoma septembra 2016, je financiran iz evropskih sredstev in je brez DDV vreden 218.000 evrov, od tega bo 90 odstotkov prispevala evropska komisija, so še pojasnili na policiji.

»Po končanem izobraževanju v policiji pričakujemo predvsem rezultate, ki bodo vplivali na učinkovitost policije pri odkrivanju in pregonu teh kaznivih dejanj, tudi v okviru drugih preiskav. Pričakujemo boljšo seznanjenost s slovenskimi in evropskimi institucijami, kar bo pripomoglo tudi k boljšemu sodelovanju med institucijami preprečevanja, odkrivanja in pregona goljufij v škodo Evropske unije,« še pravijo na policiji.