Krkovič je že na Dobu

Ob prejemu poziva je povedal, da se bo odzval in ne bo zaprosil za odložitev kazni ali alternativno prestajanje.

Objavljeno
04. julij 2014 11.23
brez naslova
K. V., Delo.si/STA
K. V., Delo.si/STA
Ljubljana - Brigadir Tone Krkovič, ki mora danes začeti prestajati 22-mesečno zaporno kazen, je že v zaporu na Dobu, tam pa se je zglasil že pred 7. uro, navaja Slovenska tiskovna agencija. Krkovič je sicer že ob prejemu poziva napovedal, da se bo nanj odzval in ne bo zaprosil za odložitev kazni ali alternativno prestajanje.

Krkovičev soobsojeni Janez Janša dveletno kazen prestaja že dva tedna, prav tako na Dobu. Ivan Črnkovič pa je najprej neuspešno zaprosil za alternativno prestajanje kazni, zdaj se bo na zavrnitev še pritožil, hkrati je zaprosil tudi za odlog prestajanja kazni. Sodišče o tej prošnji še ni odločilo.

Obsojeni morajo do konca julija poravnati tudi vsak po 37.000 evrov kazni, bremenijo jih tudi sodni stroški. Črnkovič je zaprosil še za obročno odplačevanje kazni, a tudi o tem še ni odločitve.

Sodišče je junija lani Janšo, Krkoviča in Črnkoviča obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času podpisa pogodbe o nakupu patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janša je na vrhovno sodišče vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, ki pa o zahtevi še odloča.