Lani največ umorjenih v zadnjem desetletju

V zadnjih desetih letih je bilo v Sloveniji umorjenih 95, samo lani je umrlo 24 ljudi.

Objavljeno
03. januar 2016 19.34
Umor v Zlatoličju, 19.6.2015, Zlatoličje
Mihael Korsika
Mihael Korsika
Ljubljana – Kriminalisti so se lani ukvarjali s 24 umori in 13 uboji. Za Slovenijo še vedno velja, da se največ najhujših ­kaznivih dejanj zgodi v družinskem krogu. Je pa naša država statistično gledano še vedno med najbolj varnimi na stari­ celini.

Lansko leto bo v kroniki zapisano kot eno izmed najbolj krvavih. V Sloveniji je bilo v zadnjem desetletju umorjenih skupno 95 ljudi, izmed katerih jih je lani umrlo 24. Kriminalisti so se leta 2015 poleg tega ukvarjali še s 13 uboji, s sedmimi poskusi umora in 19 poskusi uboja.

Statistično gledano je najverjetneje, da bo življenje Slovenca ogrozil družinski član, večino umorov in ubojev namreč zagrešijo žrtvini najbližji. O družinskih tragedijah, ki so v Sloveniji najbolj odmevale, smo lani poleg nedavnega umora v Velenju, ko je 46-letni Romeo Bajde na poti s koncerta hudo pretepel in zadavil 33-letno Lidijo Škratek, poročali še z vseh koncev Slovenije.

Eden izmed najbolj nenavadnih primerov lanskega leta je prav gotovo smrt Mojce Temnik. Ko sta policista v petek, 13. februarja, med vožnjo zaustavila njenega moža Silva Temnika, ki ni uporabljal varnostnega pasu, sta pri pregledu avtomobila na tleh med sprednjimi in zadnjimi sedeži opazila osebo. Na vprašanje, kdo je v vozilu, je Temnik hladnokrvno odgovoril, da je ubil svojo ženo.

Temnik je po besedah policije dlje časa načrtoval ženin umor. Ko je ženska, s katero sicer nista več živela skupaj, končala službo, jo je počakal pred poslopjem in prepričal, da ga je vzela v vozilo, češ da se želi z njo v miru pogovoriti. Ker je pozneje ponovno zavrnila predlog, da bi živela z njim, jo je kljub upiranju v avtomobilu na parkirišču ob celjskem parku zadavil in se nato odpeljal. Dva tedna pozneje se je Temnik obesil v priporu.

Kriminalisti so 11. aprila odšli v Obrh pri Dolenjskih Toplicah, kjer je 41-letni Gašper Pelko s škarjami za obrezovanje drevja napadel 73-letno mamo Jožefo in jo od zadaj večkrat udaril po glavi in telesu. Poškodbe so bile tako hude, da je kljub zdravniški pomoči nekaj ur pozneje umrla v novomeški bolnišnici. Sin je napadel tudi 76-letnega očeta Staneta, ki je hotel pomagati ženi, vendar se mu je nekako uspelo ubraniti pred smrtonosnimi udarci. Po napadu so Pelka hospitalizirali v psihiatrični bolnišnici, za svoje dejanje pa ne bo nikoli odgovarjal. Policija je tožilstvu sicer poslala ovadbo za umor in poskus umora, vendar je tožilstvo na podlagi ocene psihičnega stanja osumljenca vložilo na sodišče predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu.

V naselju Selovec v okolici Dravograda je 5. junija v večernih urah 62-letni Franc Gosnik na dvorišču domačije do smrti zabodel sedem let mlajšo ženo Agato Gosnik, nato pa odšel v garažo, kjer si je sodil sam. Policisti so moškega v preteklosti že obravnavali. Nekaj mesecev pred smrtjo je nameraval zažgati hišo, zato je dobil prepoved približevanja ženi, ki pa se je iztekla dva tedna pred družinsko tragedijo.

Večkrat zabodel neuslišano ljubezen

Zaradi neuslišane ljubezni je 18. junija v lokalu Veseli Škotje v Zlatoličju umrla 30-letna natakarica Jasmina Trčko, ki ji je vzel življenje 31-letni varilec Matjaž Debeljak. Debeljak jo je presenetil od zadaj in jo najprej osemnajstkrat zabodel v hrbet ter enkrat v levi podpazdušni del. Zatem jo je ležečo na tleh še dvajsetkrat zabodel v trebuh in druge dele telesa. Skupno jo je zabodel kar 41-krat. Surovi umor je priznal. Čeprav se je na sodišču pokesal ter opravičil, to ni pokazalo nobene milosti in je popolnoma sledilo predlogu tožilstva ter ga na prvi stopnji obsodilo na 26 let ­zapora.

Teden dni pozneje je 56-letna Marija Peraič iz naselja Teteniše v Kranju usodno ranila moža. V domači kuhinji je zabodla v prsni koš 70-letnega moža Franca, zaradi krvavitve se mu je ustavilo srce, umrl pa je v reševalnem vozilu na poti v ljubljanski klinični center. Sodišče je 56-letnico, ki je imela v času napada na moža v sebi najmanj 2,15 promila alkohola, obsodilo za uboj v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti in ji prisodilo osem let zapora.

V Rakeku je 17. decembra 24-letni pastorek Janez Žurga ubil 61-letnega Dušana Stražišarja. Ko je 61-letnik umrl, se je Žurga z avtomobilom umorjenega odpeljal proti Obali, kjer je poklical policijo.

Slovenija med najvarnejšimi državami

Po statističnih podatkih o številu umorov na 100.000 prebivalcev se Slovenija uvršča med najbolj varne države na svetu. Po raziskavi urada Združenih narodov za droge in kriminal, ki je bila objavljena leta 2013, Slovenija med 38 evropskimi državami po nevarnosti zaseda 34. mesto, pred Portugalsko, Islandijo, Švico in Malto.