Lani za 350 odstotkov več osebnih stečajev

Ljubljansko okrožno sodišče: čeprav so rešili 35 odstotkov več stečajnih zadev, je nerešenih 70 odstotkov več.

Objavljeno
17. februar 2015 19.34
Posodobljeno
17. februar 2015 20.00
Jure Predanič, kronika
Jure Predanič, kronika
Ljubljana – Ljubljansko okrožno sodišče ne obvladuje več pripada stečajnih zadev, je opozoril predsednik sodišča Marjan Pogačnik. Ker na sodišču z notranjimi ukrepi ne zmorejo rešiti tega problema, pomoč pričakujejo od resornega ministrstva.

»Na stečajnem oddelku je bilo leta 2014 prejetih v reševanje 2148 zadev, kar je 121 odstotkov več kot leto prej. Rešenih je bilo 34 odstotkov več zadev, in sicer 965, kljub temu pa jih je konec leta 2014 ostalo 2881 nerešenih, kar je 70 odstotkov več,« je danes povedal predsednik okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik. V letošnjem letu bodo dobili še eno sodnico, a je situacija kljub temu neobvladljiva. »Le z notranjimi ukrepi stanja ne moremo več obvladovati. Enako se dogaja na drugih okrožnih sodiščih, zato je to izziv tudi za resorno ministrstvo,« je dejal.

Učinkovito prilagajanje

Po njegovih besedah gre takšno stanje pripisati predvsem velikemu, kar 350-odstotnemu povečanju števila osebnih stečajev v primerjavi z letom 2013. Pri osebnih stečajev je za sto odstotkov več nerešenih zadev, pa tudi delež rešenih zadev je večji za 60 odstotkov.

»V preteklih šestih letih se je število rešenih zadev konstantno povečevalo, prav leta 2014 pa se je za več kot dvakrat povečal pripad novih zadev in posledično se je povečalo tudi število nerešenih zadev,« je dejal Marjan Pogačnik. Na ministrstvu za pravosodje so nam v zvezi s povečanjem števila stečajnih postopkov, še posebej postopkov osebnega stečaja, pojasnili, da se je zaradi spremembe ureditve v zvezi s predujmi in brezplačno pravno pomočjo pomembno skrajšal čas od vložitve predloga do odločitve o začetku postopka, in to s povprečno 45 dni v letu 2013 na povprečno 18 dni v letu 2014. Po drugi strani pa se je ravno zaradi poenostavitve postopka zelo povečalo število postopkov osebnih stečajev.

Očitno se je večina sodišč učinkovito prilagodila povečanemu številu zadev, saj se trajanje odločanja o začetku postopka osebnega stečaja ni podaljšalo. Delno je k temu pripomogla tudi možnost, da v enostavnejših zadevah lahko odločajo sodniški pomočniki.

Lansko leto izjemno uspešno

Pogačnik je na tiskovni konferenci sicer pohvalil »izjemno« delo njegovih kolegov na ljubljanskem okrožnem sodišču in osmih okrajnih sodiščih ljubljanskega sodnega okrožja. »Okrožno sodišče v Ljubljani doslej še ni prejelo toliko zadev kot lani. Aprila lani sem napovedal, da bo pripad novih zadev 60.000, in nisem se veliko zmotil, saj je znašal več kot 59.500 zadev. To je 2430 zadev več kot leto prej. Samo od leta 2009 se je pripad z 49.534 zadev povečal za 10.000 zadev,« je povedal Pogačnik in dodal, da je sodišče prvič tudi rešilo več kot 60.000 zadev. »Tudi število nerešenih zadev konec leta je bilo najmanjše doslej, in sicer 16.569. Doslej se je to gibalo med 17 in 19.000. Število nerešenih zadev se je leta 2014 tako zmanjšalo za deset odstotkov.«

Nerešene zadeve so se po njegovih besedah pomembno zmanjšale pri gospodarskih sporih, in sicer za 1882, pri brezplačni pravni pomoči za 589 zadev, pri pravdi za 329 in na kazenskem področju za 138 zadev. Pri tem je poudaril, da ljubljanski kazenski sodniki rešujejo tudi zadeve specializiranega oddelka za sojenje v zahtevnejših zadevah.

Pri reševanju kazenskih zadev se je čas sicer skrajšal skoraj za deset odstotkov, to je na 14,8 meseca, na preiskovalnem oddelku na sedem mesecev, pri reševanju gospodarskih sporov pa na 14,6 meseca. »Ugodni so tudi časi reševanja pripornih zadev, ki so absolutno prednostne, saj je obdolžencu odvzeta prostost. Preiskava v priporni zadevi v povprečju traja 1,47 meseca,« je še poudaril Pogačnik.

Notranje prerazporeditve

Če je stanje na področju osebnih stečajev neobvladljivo, pa je sicer iz leta v leto boljše, je še dejal predsednik okrožnega sodišča v Ljubljan. Število sodnih zaostankov se je lani zmanjšalo z 8943 na 7657 zadev. Nekoliko po njegovih besedah škripa na področju mladoletniškega sodstva, a zadeva menda ni alarmantna. Pogačnik je povedal, da so zarad racionalizacije izvedli tudi nekatere notranje prerazporeditve. Tako so se okrožnim sodnikom pridružili štirje novi sodniki za kazensko in preiskovalno področje, pet okrajnih sodnikov pa rešuje gospodarske spore manjših vrednosti.