Laščani pet let niso plačevali računov

Občina Laško nemški multinacionalki dolguje že petino proračuna.

Objavljeno
04. februar 2014 19.17
suhadolnik evri
Špela Kuralt, Celje
Špela Kuralt, Celje
Laško - Nemški WTE prek svojega Storitvenega podjetja toži občino Laško zaradi neplačanih računov za odvajanje in čiščenje odpadnih voda, dolg z obrestmi pa znaša najmanj pet milijonov evrov. Sojenje se bo nadaljevalo danes z zaslišanjem prič.

Občina Laško bi morala račune plačevati po koncesijski pogodbi iz leta 2001. Storitveno podjetje Laško je zgradilo čistilno napravo, občina pa od leta 2007, ko je čistilna naprava začela obratovati, ni plačala nič. Prvi spor zaradi neplačanih računov je zaključila Stalna arbitraža pri Gospodarski zbornici Slovenije, ki je odločila v prid nemškemu podjetju že pred skoraj tremi leti.

Postopek, ki se danes nadaljuje na celjskem sodišču, je sprožil WTE zaradi neplačanih računov med letoma 2009 in 2011. Samo ta dolg znaša 1,4 milijona evrov brez obresti. Skupni dolg občine znaša z obrestmi najmanj pet milijonov evrov. Dolg bi lahko bil še znatno višji, saj WTE zahteva tudi plačilo kapitalskih vlaganj in bi s tem lahko narasel na kar sedem milijonov evrov, kar znaša skoraj 40 odstotkov občinskega proračuna.

Občina za zdaj vztraja pri stališču, da so bili (in so še) računi previsoki. Tako nočejo plačati ničesar, dokler ne dobijo realne ocene, koliko vode je bilo dejansko očiščene. Kanalizacijski sistem namreč ob začetku obratovanja čistilne naprave tako rekoč ni bil zgrajen.