Lastnika AHA Mure ovadena

Sredstva države sta menda porabila za kreditiranje povezanih družb.

Objavljeno
19. februar 2014 11.00
Posodobljeno
19. februar 2014 11.00
suhadolnik evri
Jože Pojbič, Murska Sobota
Jože Pojbič, Murska Sobota

Murska Sobota – V zelo skopem sporočilu so na murskosoboški policijski upravi zapisali, da so kriminalisti kazensko ovadili dve osebi iz gospodarskih družb iz UE Murska Sobota in Republike Srbije za dve kaznivi dejanji preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti. Neuradno gre za lastnika AHA Mure Mojco Lukančič in njenega partnerja Nigela Petra Buxtona.

Osebi, o katerih govori policijsko sporočilo, sta domnevno »v letih 2011 in 2012 del pridobljenih nepovratnih sredstev Republike Slovenije porabili za kreditiranje svojih povezanih družb, v višini 1,7 milijona evrov, in na ta način nenamensko porabili sredstva, saj nista ravnali skladno s pogodbo.

Prav tako sta osumljeni osebi iz gospodarske družbe iz Republike Srbije v letih 2012 in 2013 del sredstev iz pridobljenega kredita v višini 750.000 evrov deponirali pri prodajalcu strojne opreme in nastopili kot garant zaradi dveh posojilnih pogodb, sklenjenih za drugi gospodarski družbi, in na ta način nenamensko porabili sredstva, saj nista ravnali skladno s kreditno pogodbo.«

Gre seveda za AHA Muro v Murski Soboti in za del od 5,8 milijona nepovratnih sredstev, ki sta jih Mojca Lukančič in Nigel Buxton dobila od države za ponovno zaposlitev okrog 1500 delavk in delavcev Mure v stečaju, potem ko sta v stečajnem postopku kupila del proizvodnih prostorov.

Dvom, da so bila ta sredstva res porabljena namensko, je bil ves čas, saj na primer v proizvodnih obratih AHA Mure v Murski Soboti vse do zdaj ni bilo videti kakšne nove opreme šivalnic ali podobnega, za kar sta se Lukančičeva in Buxton obvezala takrat, ko sta dobila subvencijo. Neuradno pa sta domnevno s tem denarjem kreditirala družbo Mura EHM, ki se ukvarja z razvojem in prodajo Murinih izdelkov in ki edina nima blokiranih žiroračunov.

Kaj natanko se je dogajalo v Pirotu, kjer sta Lukančičeva in Buxton kupila še tamkajšnjo tekstilno tovarno Prvi maj, nam ni znano, znano pa je, da sta morala tam obnoviti proizvodnjo, kupiti nove stroje, dobila pa sta precej srbske državne pomoči.

Ovadba, sodni postopek in morebitna obsodba – za takšno kaznivo dejanje je zagrožena denarna kazen ali do eno leto zapora – bodo najbrž kaplja, ki bo kup težav celotne skupine podjetij AHA in še posebno AHA Mure prelila čez rob. V Muri že od marca lani za zaposlene ne plačujejo vseh prispevkov in dajatev, tako da imajo že med štirimi in petimi milijoni evrov davčnega dolga. Prav tako od marca pa se lastnika pogajata in dogovarjata z bankami o svežem posojilu, a vse do zdaj neuspešno.

Zaradi vse večjih težav so že lani poleti začeli odpuščati zaposlene, odpuščanja pa so se nadaljevala konec lanskega leta. Zdaj je v AHA Muri namesto začetnih 1500 le še okrog 1200 zaposlenih. Lastnika zdaj menda poskušata kot zadnjo možnost poiskati kupca ali investitorja iz tujine, če se to ne bo zgodilo do konca letošnjega marca, pa Durs verjetno ne bo več podaljševal njihove agonije, je slišati neuradno.

Mojca Lukančič danes za nas ni bila dosegljiva.