Lastnika bodo ovadili, psa so ustrelili

Policija v preteklosti že dobila prijave zaradi napadalnega staforda.

Objavljeno
05. november 2017 20.47
Mitja Felc
Mitja Felc
Hrastnik – Medtem ko policija zaradi surovega napada psa nadaljuje preiskavo suma storitve kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti, se 64-letni moški zaradi hudih poškodb še vedno zdravi v celjski bolnišnici. Še hujše posledice pa so verjetno preprečili občani, ki so podivjanega psa poskušali odgnati.

Petkov popoldanski sprehod s svojim psom na Cesti padlih borcev v Hrastniku se je za 64-letnega domačina končal popolnoma drugače, kot je pričakoval. Kar na lepem je nanj planil pes pasme stafordski terier in moškega zbil na tla. Z zobmi je zagrizel v njegove roke in ni popustil. Ni se vdal niti, ko so nesrečniku na pomoč priskočili drugi občani. Po poročanju medijev so psa poskušali odgnati z vejami, celo s kladivom, a se ni dal.

Iz trboveljske bolnišnice v celjsko

Maja Ciperle Adlešič
z ljubljanske policijske uprave je sporočila, da se je po doslej zbranih podatkih pes pasme staford, last 35-letnega občana, ki je bil privezan ob drevo na vrtu stanovanjske hiše, strgal z verige in napadel 64-letnika, ki je šel takrat mimo hiše, ter ga huje poškodoval po rokah. Napad so poskušali preprečiti oziroma odvrniti tudi mimoidoči občani, vendar je bil pes ves čas agresiven.

Posredovali so policisti in za odvrnitev napada uporabili strelno orožje ter psa pokončali. Poškodovanega so reševalci najprej odpeljali v Splošno bolnišnico Trbovlje, tam so mu nudili pomoč, pozneje pa je bil prepeljan v celjsko bolnišnico. Za kadaver psa je poskrbel higienik, o dogodku je bila obveščena tudi veterinarska inšpekcija.

Ni bil v registru nevarnih psov

Kot nam je danes potrdila Ciperle Adlešičeva, so lastnika psa zaradi prijav že obravnavali. Neuradno pa pes ni bil zaveden v registru nevarnih psov.

Po obvestilu sta na kraj napada prišli dve policijski patrulji, pes pa je nič hudega slutečega moškega, doma iz bližnje hiše, medtem le izpustil iz objema čeljusti. A je bil še vedno močno agresiven, zato policistu ni preostalo drugega, kot da vanj uperi pištolo in sproži naboj, saj so le tako lahko zagotovili varnost že poškodovanemu moškemu, reševalnemu osebju in drugim navzočim.

Napad psa se je zgodil slaba dva meseca po tem, ko so trije pobesneli pitbuli v naselju Mavrlen blizu Črnomlja do smrti pogrizli 71-letno žensko, mamo 40-letnega lastnika psov. A v nasprotju s hrastniško zgodbo policisti tam niso zaznali neposredne odgovornosti lastnika psa, zato proti njemu (sumili so edino na kaznivo dejanje mučenja živali) zaradi napada in posledično smrti 71-letnice niso sprožili kazenskega pregona. So pa pristojne službe vseh 13 psov, ki so bili takrat na naslovu, kjer se je zgodil napad, odvzele, dva najbolj agresivna pa po končanih ustreznih postopkih tudi usmrtile.