Laži prehude, da bi jih novinarji razumeli

Sojenje proti novinarju Mitji Lomovšku zaradi poskusa izsiljevanja odvetnika Mira Senice in Katarine Kresal zaprto za javnost.

Objavljeno
03. julij 2015 16.22
ace/Sodišče
Mihael Korsika, kronika
Mihael Korsika, kronika
Ljubljana – Nekdanji novinar Mitja Lomovšek se mora na sodišču znova zagovarjati zaradi izsiljevanja. Potem ko je bil pravnomočno obsojen zaradi poskusa izsiljevanja odvetnika Mira Senice, je menda grožnje še stopnjeval. Tokrat je bila njegova tarča tudi odvetnikova partnerka Katarina Kresal.

Mitja Lomovška so na predobravnavni narok pripeljali v lisicah iz pripora, kjer je nastanjen od druge polovice aprila letos. Pripor si je prislužil zaradi suma, da je tudi po pravnomočni obsodbi zaradi poskusa izsiljevanja odvetnika Mira Senice nadaljeval te poskuse, v katere je tokrat menda vključil tudi odvetnikovo partnerko Katarino Kresal.

Lomovšek je bil zaradi izsiljevanja januarja lani na prvostopenjskem sodišču obsojen na pogojno kazen leto in sedem mesecev zapora. Lomovšku je tožilstvo sprva očitalo, da je poskušal izsiljevati Senico za sedem milijonov evrov, nato pa so z modifikacijo obtožnice znesek precej oklestili. Lomovšek ima do Senice zamere, ker je prepričan, da ga je spravil ob službo športnega novinarja.

Utišal svojega zagovornika

Sodišče je v sodbi odločilo, da se Senici ne sme približati na manj kot 20 metrov, in mu prepovedalo komuniciranje z njim po elektronski pošti. Višje sodišče je večji del sodbe potrdilo, s čimer je ta postala pravnomočna, razveljavilo pa je del, ki je novinarju prepovedal elektronsko komunikacijo, saj zakonodaja tovrstne prepovedi ne pozna.

Po naših informacijah je Lomovšek ne le nadaljeval nadlegovanje, ampak je grožnje še stopnjeval. Še preden je sodnica na predobravnavnem naroku zaradi nadaljevanja poskusov izsiljevanja ugotavljala osebne podatke obtoženega, je njegov zagovornik predlagal izključitev javnosti, predlog pa je utemeljil sam Lomovšek, ki je med nastopom celo utišal svojega zagovornika, ki je želel priti do besede. Novinar je dejal, da zahteva izločitev javnosti zaradi varovanja osebnega življenja Senice in Kresalove ter tudi podatkov iz njegovega zasebnega življenja. »Odkrivanje podatkov o montiranih 27 e-poštah se nanaša tudi na moje zasebno življenje,« je zatrdil Lomovšek. Pri tem je navrgel, da so neresnice, konstrukti in manipulacije tožilstva »prehudi«, da bi jih slovenski novinarji razumeli.

Čeprav je tožilstvo sprva nasprotovalo predlogu, je po novinarjevem nastopu tožilstvo podprlo izločitev, k čemer je najbrž prispevalo tudi soglasje k izločitvi pooblaščenke Senice in Kresalove, ki je nato tudi sama predlagala izločitev javnosti. Lomovšek je po naših informacijah na predobravnalnem naroku zavrnil krivdo, zato sodnici Nini Drozdek Draganić ni preostalo drugega kot da razpiše glavno obravnavo, ki se bo začela 4. avgusta.

Zavrnil ponudbo

Na sodnih hodnikih je bilo pozneje mogoče slišati, da je Lomovšek zavrnil ponudbo tožilstva, ki mu je v zameno za priznanje krivde ponudilo po eno leto zapora za vsako izmed dveh nadaljevalnih kaznivih dejanj izsiljevanja in preklic preteklih dveh pogojnih obsodb.

Prvo pogojno obsodbo si je prislužil poleti leta 2013, ko je na sojenju zaradi izsiljevanja Senice verbalno napadel sodnico Špelo Koleta, ki je vodila postopek. Med sojenjem je Lomovšek odvihral iz sodne dvorane in se čez čas vrnil. Sodnica mu je takrat pojasnila, da mora biti na glavni obravnavi navzoč, sicer bo zoper njega znova odredila prisilno privedbo. Lomovšek ji je v jezi zabrusil: »Potem boš pa nekje plavala.«

Lomovšek je grožnje priznal že na predobravnavnem naroku in se s tožilstvom pogodil za primerno sankcijo. Izrečena mu je bila pogojna zaporna kazen devetih mesecev s preizkusno dobo treh let. Ob tem mu je sodišče izreklo še ukrep varstvenega nadzorstva, ki je obsegal obisk delavnice za nenasilno komunikacijo. Glede na domnevno nadaljevanje z grožnjami se postavlja vprašanje, ali je obisk delavnice dosegel svoj namen.