Lažni račun Matica Ruparja

Za dvomesečno delo zaračunal 12.519 evrov.

Objavljeno
24. april 2014 17.46
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – Na kranjskem okrajnem sodišču so danes začeli soditi Maticu Ruparju, ker je v januarju 2007, ko je bil njegov oče Pavel Rupar predsednik hokejskega kluba (HK) Acroni Jesenice, lažno zaračunal klubu 12.519 evrov.

Tožilka Marija Marinka Jeraj je v obtožnici navedla, da Matic Rupar ni opravil sponzorskega dela. Za kaznivo dejanje ponareditve poslovnih listin pa obtoženemu grozi do dve leti zapora.

Matic Rupar danes ni želel odgovarjati na vprašanja. Kratko je le izjavil, da je sporni račun res izstavil, vendar da je HK, s katerim je sodeloval od leta 2005, zaračunal le za storitve za trženje marketinškega prostora, poleg tega je sodeloval pri nabavi hokejske opreme, oblikovanju dresov in rekvizitov. Poudaril je, da je pridobil sponzorska sredstva in ni ničesar ponaredil, poleg tega pa nikoli nihče iz kluba tudi ni zahteval, naj vrne plačani znesek.

V nadaljevanju se je zvrstilo osem prič. Bivši direktor HK Robert Pajk se ni spomnil, ali je podjetnik iz Križev pri Tržiču pridobil sponzorska sredstva, niti ni vedel povedati nič o tem, ali je za klub opravljal druga dela, neznan pa mu je bil tudi račun, ki ga je izstavil Matic Rupar za dvomesečno delo. Glede provizije pa je pojasnil, da je znašala 20 odstotkov od vrednosti pogodbe, sklenjene s sponzorjem.

Kako so potekala dogovarjanja, pa sta razkrila predsednik uprave Zavarovalnice Maribor David Kastelic in bivši namestnik generalnega direktorja Krke Vincenc Manček. Medtem ko z Mariborčani ni bilo uspeha, so Novomeščani v sezoni 2006/2007 prispevali milijon tolarjev. Manček je pojasnil, da je na priporočilo predsednika nadzornega sveta, ki je bil strankarski kolega Pavla Ruparja, prišel spomladi 2006 Pavel Rupar na sestanek in dogovorili so se za donatorstvo. Pogodbo pa so podpisali septembra 2006.

Slavko Ažman, ki je predsedoval HK do konca leta 2005, nato pa odstopil, ker ni mogel zagotoviti finančnih sredstev, je povedal, da je bil nato kot podpredsednik aktiven še dva meseca. »Nisem se strinjal s sklepom, sprejetim takoj na prvi uradni seji, da člani upravnega odbora, ki niso profesionalci, dobijo odstotke ob pridobitvi sponzorstva. Motilo me je tudi, da so kot dobavitelja hokejske opreme izključili Draga Mlinarca, ki je večkrat posojal svoj denar za njen nakup, to delo pa zaupali Ruparjevemu sinu in Ruparjevemu zetu, čeprav nista imela referenc.« Ažman je še pojasnil, da je njegov naslednik Pavel Rupar (predsednik je bil od od konca januarja 2006 do konca aprila 2007) pogodbo za pridobivanje sponzorjev sklenil z bivšim smučarskim asom Juretom Koširjem in njegovim poslovnim partnerjem.

Nemalo presenečen pa je bil danes Dimitrij Piciga, predsednik HK od junija 2007 do junija 2008, ko mu je sodnica Živa Zaplotnik predočila revizijsko poročilo za leto 2007, v katerem je kot sporno navedeno plačilo Maticu Ruparju. Dejal je, da ga prvič vidi in da tudi prvič sliši za revizijsko družbo Refiko. Revizijskega poročila, izdelanega v juniju 2008, se ni spomnil niti sedanji zastopnik HK Slavko Kanalec, ki je nedavno na upravno enoto vložil predlog za izbris kluba. Na vprašanje Ruparjevega zagovornika Roka Petriča, ali je v finančnem poročilu, priloženem predlogu za izbris, terjatev do Matica Ruparja, pa je odvrnil, da ne in da po njegovem vedenju HK nikoli ni imel terjatev do Matica Ruparja s. p.

Sojenje se bo nadaljevalo 12. junija.