Leljak oproščen razžalitve Zemljariča

Sodišče je ocenilo, da so bile Leljakove besede sicer objektivno žaljive, da pa mu ni mogoče dokazati zaničevalnega namena.

Objavljeno
26. oktober 2017 12.15
Ma. F., STA
Ma. F., STA

Ljubljana − Okrožno sodišče v Ljubljani je v sredo publicista Romana Leljaka oprostilo razžalitve nekdanjega načelnika SDV Janeza Zemljariča. Ocenilo je, da je imel utemeljen razlog verjeti, da je Zemljarič odobril akcijo, v kateri je SDV leta 1975 v Celovcu ubila hrvaškega emigranta Nikico Martinovića, poročata Reporter in Dnevnik. Sodba še ni pravnomočna.

Zemljarič je Leljaku očital razžalitev, ker je na svoji spletni strani objavil zapis, da je Zemljarič v času, ko je vodil Službo državne varnosti (SDV), odobril akcijo, v kateri je SDV likvidirala dva hrvaška emigranta. Tožil ga je tudi zaradi navedb na novinarski konferenci januarja 2014, da je Zemljarič odobril akcijo, v kateri je SDV leta 1975 v Celovcu likvidirala hrvaškega emigranta Nikico Martinovića oziroma da je »v bistvu odobril umor Martinovića«. Prepričan namreč je, da Leljak ni imel osnove za svoje trditve.

Sodišče je v sredo ocenilo, da so bile Leljakove besede sicer objektivno žaljive, da pa mu ni mogoče dokazati zaničevalnega namena, saj da je imel utemeljen razlog, da je verjel v resničnost svojih navedb. Pri tem se je namreč oprl na dokumente SDV iz Arhiva RS, katerih pristnost je med sojenjem potrdil tudi Zemljarič.

Med dokumenti, na katere se je oprl Leljak, je po pisanju Reporterja tudi dokument iz 4. februarja 1975, v katerem je eden od operativnih uslužbencev SDV Milan Pavlin Zemljariču pisal o predlogih za akcije proti hrvaškim emigrantom. Zemljarič je kot načelnik SDV dokument podpisal s pripisom, da se strinja s predlogi in naj zadevo pošljejo v vpogled še Ivu.

Zemljarič je med pričanjem potrdil, da je dokument pristen. »To je bil predlog enega od naših uslužbencev SDV, dal je tri predloge, ne morem pa reči, da smo katerega sprejeli,« je dejal Zemljarič.

Zemljaričev odvetnik je napovedal pritožbo.