Lipovcu in Bajroviću pogojne zaporne kazni

Zaradi sporne preprodaje delnic Istrabenza sta bila obsojena odvetnik družbe Sportina in njen lastnik.

Objavljeno
08. april 2013 16.03
SODIŠČE
Ba. P., Delo.si
Ba. P., Delo.si
Ljubljana - Sodnica je v primeru sporne preprodaje delnic Istrabenza odvetniku družbe Sportina Branku Lipovcu izrekla sedemmesečno pogojno kazen s poreizkusno dobo dveh let, lastniku Sportine Bahtijarju Bajroviću pa osem mesecev pogojne kazni s poreizkusno dobo dveh let. Sportini pa je izrekla denarno kazen v višini 50.000 evrov.

Tožilstvo je tako za Lipovca kot Bajrovića predlagalo tudi po 25.000 evrov denarne kazni, vendar je sodnica poudarila, da za izrek denarne kazni ni pogojev, ker ne gre za dejanje iz koristoljubja.

Lipovec in Bajrović sta priznala krivdo za ponarejanje in pomoč pri ponarejanju listin, zato je tožilec tudi spremenil obtožnico. Ta ju je sedaj bremenila le še ponarejanja listin in pomoči pri tem kaznivem dejanju, ne pa tudi pomoči pri zlorabi položaja. Prav tako so bile spremenjene obtožbe za pravno osebo Sportina.

Tožilec Jože Kozina je na današnjem izreku sodbe poudaril, da pri najtežjih korporacijskih kaznivih dejanjih v svoji desetletni praksi še ni doživel priznanja krivde. »V tej pravni kulturi gre pri priznanju krivde za izjemen dogodek,« je izpostavil.

Kaznivih dejanj povezanih s preprodajo delnic so obtoženi nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško Boško Šrot, nekdanji predsednik uprave Istrabenza Igor Bavčar in nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski. Nekdanji svetovalec Istrabenza Kristjan Sušinski je bil zaradi poškodbe začasno izločen iz postopka.

Tožilstvo obtoženim očita kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, zlorabe položaja ali pravic, ponareditve ali uničenja poslovnih listin in pranja denarja.

Do kaznivih dejanj naj bi prišlo leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško, ki jo je vodil Šrot, prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov. Nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.