Lokalci sumijo, da je bil na delu požigalec

Zgorela dva objekta. V eno od lesenih bivalnih barak, ki je pogorela, so se nameravali vseliti Romi iz sosednje črnomaljske občine.

Objavljeno
15. marec 2016 18.40
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek
Gradac – Novomeški kriminalisti še niso ugotovili vzroka požarov, ki sta v nedeljo zvečer v presledku pol ure izbruhnila na dveh lesenih objektih v Gradcu v metliški občini. Ognjeni zublji so uničili oba objekta, ki sta drug od drugega oddaljena dobrih dvesto metrov.

V enega od objektov, ki stoji na zemljišču sklada kmetijskih zemljišč in gozdov (SKZG), so se nameravali vseliti Romi, čemur so tamkajšnji krajani ostro nasprotovali.

Zaradi interesa preiskave nam tiskovna predstavnica novomeške policijske uprave Alenka Drenik ni odgovorila na vprašanje, ali gre za požig. Dejala je le, da v požaru niso bila ogrožena življenja ter da policisti nadaljujejo ogled kraja dogodka in bodo o ugotovitvah seznanili pristojno tožilstvo. Predsednik sveta krajevne skupnosti Gradac Milan Žunič je povedal, da so krajani nasprotovali vselitvi Romov v barako, ker da to ni stanovanjski objekt, namenjen bivanju, saj so v bližini trim steza in igrala za otroke. »Kdorkoli bi se v barako hotel vseliti, ne bi bil zaželen,« je poudaril Žunič.

Ozadje zgodbe je precej zapleteno. Romi iz Vranovičev v črnomaljski občini so namreč objekt, del nekdanje drevesnice, ki je bil nekoč v lasti novomeškega gozdnega gospodarstva, za 6000 evrov kupili od Nikolaja Petkoviča in bi se vanj lahko vselili oziroma ga prevzeli 1. aprila letos. Prodajalec je lesenjačo z opremo (pohištvom in gospodinjskimi aparati) Romom prodal, čeprav sploh ni zemljiškoknjižni lastnik, ampak je lastnik parcele SKZG. Po javno dostopnih informacijah je sklad pred leti dal zemljišča v najem tamkajšnjemu domačinu Antonu Špinglerju, ki je objekt malce popravil in ga nato za 3000 evrov prodal Jožetu Križanu ter mu povrhu odstopil še del najetega zemljišča. Nato je vse skupaj prišlo v roke Petkoviču, ki je z lahkovernimi Romi napravil dober posel, saj je zaslužil 3000 evrov. V pogodbi, ki jo je lastnoročno sestavil Petkovič in ni bila overjena pri notarju, sta podpisana on kot prodajalec in Alen Hudorovac kot kupec. Hudorovac je za Delo napovedal, da bo zdaj od Petkoviča, ki se včeraj na telefonske klice ni javljal, zahteval vračilo denarja.

Zanimiva zgodba barake

Zanimiva je tudi zgodba bivalne barake, ki je v nedeljo zvečer prva zagorela. Pred leti je bila postavljena brez upravnih dovoljenj, v zemljiški knjigi je vpisana kot lastnina metliške kmetijske zadruge, najemnik pretežnega dela zemljišč pa je Anton Špingler, ki ima pogodbo o najemu travnikov in njiv sklenjeno s SKZG. Toda na skladu so povedali, da država še ni zemljiškoknjižni lastnik zemljišča, zato ga sklad ne more upravljati in tudi ne izdajati soglasij za posege na njem.

V bivalni baraki je nekaj let prebival Ferdo K. iz Semiča in jo pred tremi leti zavaroval za 40.000 evrov. Njenega lastnika v času požiga ni bilo v njej. Tehnični direktor metliške kmetijske zadruge nam je povedal, da so zemljišče že pred leti prenesli na SKZG, vendar zemljiškoknjižno očitno to še ni urejeno. Zdaj se po Gradcu ugiba, kdo neki bi lahko bil požigalec, a o tem javno noče razpredati nihče. Lastnik okrepčevalnice, kamor domačini radi zahajajo, o dogodku ni vedel povedati skoraj ničesar. Opazil je le policiste in gasilce, dodal pa je, da v njihovem kraju živijo tudi Romi, s katerimi nimajo težav. Na SKZG so še zapisali, da bodo od zakupnika Špinglerja zahtevali, da ostanke pogorelih objektov odstrani, sicer mu bodo odpovedali zakupno pogodbo.