Luka Koper: Časar trdi, da je nedolžen

Obtoženi so zlorabe položaja. Četverica se bo najprej izjasnila o krivdi

Objavljeno
06. januar 2013 19.19
Posodobljeno
07. januar 2013 08.00
SLOVENIJA LJUBLJANA 30.08.2012 LUKA KOPER FOTO:ROMAN SIPIC/DELO
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Danes se na koprskem okrožnem sodišču začenja predobravnalni narok v kazenski zadevi proti Robertu Časarju, Aldu in Marjanu Babiču ter Borisu Marziju, ki jim obtožnica očita zlorabo položaja v začetku leta 2009, ko da so brez soglasja nadzornega sveta dokapitalizirali hčerinske družbe v Romuniji.

Okrožno državno tožilstvo članom nekdanje uprave Luke Koper očita, da so prestopili meje svojih pravic, ker so povezanim družbam pridobili oziroma skušali pridobiti premoženjsko korist v višini 2,8 milijona evrov.

Uprava je odredila izplačilo dokapitalizacije dveh tujih gospodarskih družb (Rail Port Arad in Trade Trans Terminal Arad). Luka je 1,5 milijona evrov že vplačala v Romunijo, drugi del plačila (1,3 milijona evrov) pa je preprečilo koprsko sodišče na pobudo koprskega okrožnega državnega tožilstva.

Sklep o dokapitalizaciji obeh romunskih družb je uprava sprejela 30. januarja. Sredi februarja 2009 so na račun prvega že nakazali 1,5 milijona evrov, drugo nakazilo na drugo podjetje pa bi morali opraviti junija 2009. S tem je četverica po mnenju tožilstva zagrešila kaznivo dejanje zlorabe položaja pri vodenju gospodarske družbe, s čimer so Luki povzročili veliko škodo.

Zato jim grozi kazen od enega do osmih let zapora.

Člani uprave se branijo, da je bil nadzorni svet o tem poslu seznanjen naknadno in da jim ga je odobril kasneje. Toda tedanji nadzorniki in preiskovalci trdijo drugače. Dokapitalizacija Arada, ki Luki ni prinesla koristi, je le ena od spornih potez Časarjeve uprave.

Že v sredo bo Časar spet na sodišču v zadevi Orleška gmajna in zaradi očitanih provizij, ki naj bi jih pri teh nakupih prejemala s Srečkom Prijateljem.

Časar želi, da mu sodi sodni senat

Na današnjem predobravnalnem naroku v zadevi zlorabe položaja nekdanje uprave Luke Koper se je Robert Časar, nekdanji predsednik te uprave izrekel za nedolžnega. Dejal je, da v celoti zavrača očitano kaznivo dejanje in predlagal, da mu sodi sodni senat in ne sodnik posameznik.

Obramba je vztrajala, da ne drži navedba državnega tožilstva, da gre za protipravno korist tujim podjetjem (Rail Port Arad in Trade Trans Terminal Arad). Zato je zahtevala zaslišanje predstavnikov teh podjetij. Časar je po naroku novinarjem izjavil:

»To je bil odličen posel, nadzorni svet ga je odobril in hčerinske družbe odlično poslujejo. Izvedensko mnenje ugotavlja, da za ohranjanje deleža ni bil potreben sklep nadzornega sveta. Mi smo vseeno pridobili soglasje in protipravne premoženjske koristi nekemu tretjemu podjetju ni.«

Državna tožilka Barbara Milič Rožman pa je menila, da predstavnikov obeh romunskih podjetij ni potrebno zaslišati, saj ni pomembno, kaj se je dogajalo s hčerinskima podjetjema, temveč dejstvo, da Časarjeva uprava ni spoštovala notranjih pravil družbe, to pa je kaznivo dejanje.

Obravnava na sodišču se nadaljuje

Predobravnalna naroka za dva preostala člana uprave Marjana Babiča in Borisa Marzija bosta danes popoldne, za tretjega, Alda Babiča, pa zaradi bolezni šele 21. januarja.