Luka toži nadzornike in upravo za 19 milijonov evrov

Nadzorniki trdijo, da so bili zavedeni. Sodišče bo verjetno naročilo izvedeniško mnenje o nastali škodi.

Objavljeno
10. maj 2013 17.09
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – Na okrožnem sodišču v Kopru se je začela obravnava v odškodninski tožbi Luke Koper proti članom uprave Roberta Časarja in članom nadzornega sveta, ki ga je vodil Metod Mezek zaradi približno 19 milijonov evrov škode, ki naj bi nastala z nakupom 10-odstotnega slovaškega holdinga TTI Skupine.

Vse kaže, da bo šlo za zapleteno pravdo, ne le zaradi 12 obtoženih, ampak tudi zato, ker v Sloveniji še ni bilo primera, da bi bilo sojeno vsem članom nadzornega sveta zaradi neskrbnega ravnanja.

Odločitev o odškodninski tožbi je skupščina družbe sprejela 26. marca 2010, vložila jo je 24. septembra za 12 omenjenih članov in sicer sprva z odškodninskim zahtevkom 32,6 milijona evrov za šest poslov (poslov s podjetjem Grafist, rušenjem skladišča na potniškem terminalu, nakupa Lune pri Sežani, podaljšanja prvega pomola, poslov z Adriasole in Ecoporto in TTI). Kasneje so tožbo razdružili. Za največjo odškodnino (TTI) tožijo tako nadzornike kot upravo, za vse druge posle (v višini nekaj čez 13 milijonov evrov) pa samo upravo.

Na včerajšnjem prvem naroku je osem pooblaščencev toženih in pet odvetnikov Luke Koper (iz odvetniške družbe Čeferin in družbe Senica in odvetniki) poskrbelo za več proceduralnih zapletov in dilem. Potem, ko je sodnica Samanta Nusdorfer pozvala tožnike, da navedejo dodatne dokaze o očitanih kršitvah za posamezne člane uprave in nadzornega sevta, ker je odgovornost organov vodenja ter nadzora lahko le individualna in ne kolektivna, so se pooblaščenci vseh 12 obtoženih taki sodni proceduri uprli. Odvetnik Boris Marčič, ki zastopa Marjana Babiča (člana uprave), je izjavil, da je takšno stališče sodišča srž problema in pomeni popolno nesklepčnost tožbe.

Maja Prodan Jurič iz odvetniške pisarne Čeferin je soglašala, da odgovornost toženih strank ni kolektivna, da pa gre za solidarno odgovornost vseh članov uprave kot nadzornikov. Dodala je, da so že v tožbi za vsakega obtoženca podrobneje pojasnili, kje naj bi kršili dolžnost skrbnosti. Kljub temu je sodišče zaprosila, da jim dodeli 15-dnevni rok, v katerem bi še posebej poimensko za vsakega obtoženca opredelili, kaj se jim očita oziroma kje vidijo tožniki opustitev dolžnosti skrbnega ravnanja. Sodnica je tak predlog zavrnila.

Med samimi navedbami so prišla na površje določene razlike med stališči obtoženih. Medtem, ko člani uprave in posamezni člani NS vztrajajo pri stališču, da z njihovo odločitvijo pri nakupu TTI ni bilo nič narobe, pa večina nadzornikov trdi, da so bili pred odločitvijo zavedeni.

Spomnimo, da so nadzorniki na korespondnenčni seji v začetku septembra 2008 odločili o nakupu 10-odstotnega deleža slovaškega holdinga TTI, za kar je Luka Koper mesec dni kasneje plačala 25,8 milijona evrov. Družba Deloitte d.o.o. je namreč izdelala vednotenje, po katerem je bila maksimalna vrednost takega deleža TTI tedaj le 11,9 milijona evrov, ves ostali pribitek pa so utemeljili kot posledico »sinergij«.

Prav o teh »sinergijah« bo v nadaljevanju sojenja še veliko besed. Odvetniki in finančniki Luke Koper take pogodbe niso odobrili, finančnica Mojca Černe Pucer je zavrnila odobritev in izvedbo plačila delnic TTI zaradi povezanih tveganj in sta zato plačilo neposredno odobrila Robert Časar in Marjan Babič (član uprave za finance).

Oba sta kasneje priznala, da ni šlo za ustaljeno prakso plačila, vendar se nista spomnila, zakaj je bilo plačilo izvedeno na tak način. Med drugim pa so preiskovalci našli sporočilo izvršnega direktorja Milana Pučka, ki je v imenu Luke pošiljal sporočilo v Bratislavo in dodal zapis: »To so popravki, narejeni s strani našega odvetnika,... ne skrbite za stare številke.«

Sodnica je pojasnila, da bo na naslednjem naroku, ki bo 5. julija, odločila, ali bo takoj za zaslišanji naročila izvedensko mnenje finančne stroke glede dejanske višine domnevne škode, ki naj bi nastala Luki Koper v tem poslu.